Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon

A wellingtoni parlament1938-ban készült színes kisfilm Budapestről. az őslakos maorik kérésére szavazta meg szerdán, hogy az ország harmadik leghosszabbA világ leghosszabb gyalogos függőkábelhídját adták át Németországban. folyóOlajban fuldoklik Peru amazóniai vidéke. ja, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben. Az Északi-szigeten kanyargó, az őslakosok számára oly fontos folyó két természetes személy, az iwi maori törzs és a kormány által kijelölt megbízott révén érvényesítheti érdekeit a bíróságon.

Új-zélandi folyóFotó: Wikipedia/James Shook

“Egyesek furcsának találhatják, hogy egy folyó kapott jogalanyi státust, de ez nem különbözik attól, ahogy például egy családi alapítvány vagy egy részvénytársaság működik” – mondta az őslakosokkal való kapcsolattartásért felelős miniszter, Christopher Finlayson.

Az őslakosok számára mi sem természetesebb, mint hogy a folyó különlegesGyönyörű portrékat készített a fotós, akit teljesen elvarázsol az albínó emberek különleges szépsége. elbánásban részesül. Egy maori szólás úgy tartja, hogy “én vagyok a folyó, a folyó pedig egyenlő velem”. Az új-zélandi parlament döntése az ország leghosszabb jogi küzdelmének vet véget: a maorik már az 1870-es évek óta követelték, hogy törvényben ismerjék el a Te Awa Tupuához fűződő, hagyományaikban és szokásaikban is megnyilvánuló különleges viszonyukat.

Új-zélandi folyóFotó: Wikipedia/Panoramio/Duane Wilkins

Őslakos szempontból egy folyó jóléte közvetlenül összekapcsolódik a partja mentén élő emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. jólétével, ezért tényleg fontos, hogy elismerjék státusát – mondta a parlamentben egy maori képviselő. A parlamenti határozat megszületését zenével ünnepelték a könnyekig meghatóÍgy búcsúzott el szeretett gazdájától a hűséges ló. dott, az épületben jelenlévő maorik. A jogi személyként elismert folyót 111 millió új-zélandi dollár (22,5 milliárd forint) állami támogatással is kistafírozza a kormány.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!