Jabuticaba – az egyik legkülönlegesebb trópusi fa

Jabuticaba vagy Aborele szőlő (Myrciaria cauliflora) a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld trópusi fa. Csak az Amazonas mentén él, Brazília délkeleti részén, Paraguayban és Északkelet-Argentínában a legelterjedtebb. Több néven is ismert: brazil szőlőfa, Jabotica, Guaperu, Hivapuru, Sabara és Ybapuru. A Jabuticaba fa termése Dél-Amerika egyik legérdekesebb gyümölcse. Különlegessége, hogy ágai helyett a törzsén nőnek virágai, gyümölcsei. A trópusok leglátványosabb gyümölcsfái közé tartozik, törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől egészen a koronáig fehér virágok, majd gyümölcsök tömegei borítják el.

Jabuticaba

Jabuticaba

Bogyói hamar elérik a 3-4 centis méretet, mélyzöld színről egészen lilás feketére váltanak. A termés szilva nagyságú és fanyar ízű. A gyümölcsöt szívesen fogyasztják nyersen, illetve lekvárt, üdítőitalt és bort készítenek belőle. A gyümölcs héjából főzetet is készítenek, ami többféle betegség kezelésére alkalmas. Több erős antioxidánst, gyulladáscsökkentőt és rákellenes vegyületeket tartalmaz. Nagyon gyorsan erjedésnek indul, ezét a piacokon ritkán látni, elsősorban közvetlen élőkörnyezetében fogyasztják.

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba

Jabuticaba


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!