Így köszönte meg a csimpánz amikor megmentői visszajuttatták a vadonba

Wounda, a halál torkából megmentett kongóAfrikai repülőterek. i csimpánzHálás öleléssel búcsúzott megmentőjétől a láncon tartott csimpánz. hihetetlenül hálás volt megmentőinek és hosszas öleléssel köszönte meg, hogy segítettek rajta és visszajuttatták a vadonba. Wounda szorosan ölelte magához Jane GoodallJane Goodall a grizzlyk védettsége mellett kampányol. világhírű etológust, amikor ő és munkatársai szabadon engedték új otthonában a kongói Tchindzoulou-szigeten, mely az ország második legnagyobb folyóA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. ja, a Kouilou mentén terül el.

Wounda csimpánz

JaneSoha nem látott felvételek kerültek elő Jane Goodallról. Goodall elmondta, hogy Wounda egy igazi túlélő, hiszen rendkívül rossz állapotban volt, amikor hozzájuk került, de a csimpánz nem adta fel és folyamatosan küzdött az életéért. Jane Goodall és munkatársai rengeteget fáradoztak azon, hogy megmentsék az árva csimpánzt, aki rendkívül le volt gyengülve és számos betegséggel küzdött amikor rátaláltak. A wounda kifejezés egyébként azt jelenti, hogy közel a halálhoz.

A csimpánzlány hosszas rehabilitációja végül sikerrel zárult, így a Pointe Noire közelében található, Jane Goodall által alapított Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központból elszállították a Tchindzoulou-szigetre, mely a három csimpánz menedék-szigetTeljesen elhagyatott Hasima szigete, mely korábban a világ legsűrűbben lakott települése volt. egyike.A szigeten egy nagy csimpánz kolónia él, így Wounda egy nagy család tagjává vált.

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Woundát 2013 júniusában engedték szabadon a dzsungelben, a megható pillanatokról videó is készült.

VIDEÓ:

Dr. Jane Goodall, a csimpánzok18 év elteltével is felismerték megmentőjüket az egykori laboratóriumi csimpánzok. szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall IntézetHazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához. és a tanzániai Gombe Nemzeti ParkMagyarországra látogatott Jane Goodall, a legendás csimpánzkutató. igazgatója, 1960 júniusában kezdte el a csimpánzok viselkedését tanulmányozó kutatásait Tanzániában. Tanulmányaival megalapozta a további főemlős-kutatásokat. Hatalmas szerepe van abban, hogy ma mennyi mindent tudunk a csimpánzok egyéni és szociális viselkedéséről. Az egyik, talán a legnagyobb megdöbbenést kiváltó magatartás, melyet megfigyelt, a csimpánzok eszközhasználata volt. Munkájának fontos jellemzője, hogy az állatokat nem számok segítségével tartotta, tartja számon, ahogy az a megfigyelések kezdetének idején elfogadott volt, hanem elnevezte a példányokat.

jane-goodall-2

1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, mely vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világháMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. zatról, melynek több mint 9000 csoportja van közel 100 országban, köztük óvodai és egyetemi programokkal. Jane Goodall hosszú évtizedek óta küzd az illegális csimpánzkereskedelem megállításáért, az árva csimpánzok megmentéséért és a veszélyben lévő állatok környezetének megóvásáért. A doktornőt 2002-ben az ENSZ békenagykövetté nevezte ki.

jane-goodall-3


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!