Idén is meghökkentették a világot az anti-Nobel-díjas kutatók

Az ülő helyzetben végzett ön-kolonoszkópia, hullámvasút-terápia és a főnök elleni dühöt levezető virtuális vudubaba feltalálói is nyertek az idei anti-NobelEzek a kutatások kapták idén az anti-Nobeleket. -díjakból. Az Ig NobelEzek a kutatások kapták idén az anti-Nobeleket. -díjakat immár 28. alkalommal adták át, melyeket a hagyományokhoz híven a Harvard Egyetemen vettek át a nyertesek valódi Nobel-díjasoktól. Szokás szerint papírrepülőverseny és az egyetem kardiológus hallgatóinak operaelőadása is színesítette a ceremóniát.

A különböző kategóriák 10 nyertese saját költségén utazott Massachusettsbe. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően 10 billiós pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában. A győztesek egyenként 60 másodpercnyi időt kaptak köszönőbeszédükre, mielőtt egy nyolcéves kislány angolul közbevágott volna: „Kérem, elég. Unatkozom”.

Az orvosi anti-Nobelt egy komikusnak tűnő, de praktikus tudományos kísérletnek ítélték oda: Horiucsi Akira, a japánÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. Sova Inan Közkórház emésztőszervi betegségekkel foglalkozó központjának vezetője saját magán fejlesztette ki az ülve végzett kolonoszkópiás vizsgálatot. A kísérletet 2006-ban egy orvosi folyóiratban publikálta is.

A díjátadón az 57 éves orvos derültséget okozott, mikor előhúzott egy endoszkópot, és felajánlotta, hogy a színpadon szívesen demonstrálja a vizsgálatot. Horiucsi azonban komolyra fordítva a szót azt is elmondta: Japánban egyre nő a vastagbélrákos halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álozások száma, amely a kolonoszkópiás szűréssel visszaszorítható lenne. Tehát ha mégoly szokatlanEzek a kutatások kapták idén az anti-Nobeleket. módszere, amely bemutatja, milyen egyszerű is ez a vizsgálat, felhívja a figyelmet a szűrés szükségességére, akkor már elérte a célját – fűzte hozzá.

Forrás: Improbable Research

Díjat kapott David Wartinger, a MichiganKisebb földrengést okozott a Michigan egét bevilágító meteor. State University professzora, aki rájött, hogy egyes hullámvasutakkal kezelhető a vesekő: ha a páciensek felszállnak egy speciálisan kialakított hullámvasútra, a kő magától távozik a szervezetből.

Forrás: Wikimedia Commons/Alex Brogan

A díjátadón a kanadai Wilfrid Laurier Egyetemen tanító Lindie Liang és kollégái, akik a munkahelyi agresszió kutatásDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. ával foglalkoznak, egy online virtuális vudubabáért kaptak Ig Nobelt, amelyen az idegesítő főnök helyett lehet levezetni az indulatokat. Liang szerint az emberekBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. jobban érzik magukat, miután a babán levezették a dühüket.

Forrás: Improbable Research

Díjat ért James Cole brit archeológus kutatása, amely megállapította, hogy az emberhús nem elég tápláló, egy ausztrál kutatócsoport felfedezése, amely szerint a drága high-tech kütyüket vásárlók nem bajlódnak a használati utasítással, és egy spanyol egyetem kutatóinak tanulmánya is, amely azt mérte, mekkora a hatása autóvezetés közben a kiabálásnak és átkozódásnak.

Az „anti-Nobelként” emlegetett Ig Nobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt. Az elismerés célja, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. A díjátadót Abrahams humoros tudományos magazinja, a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!