Nátron-tó, ahol kővé válnak az állatok

A Földünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. ba kerülő elhullott állatok mumifikáA göndör szőrű lovak. dtak a magas nátron-sótartalom miatt. Minderről Nick Brand, angol fotós készített megdöbbentő felvételeket. A tanzániai Fagyott buborékok tava. nál történő furcsaRitka, különös kinézetű cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. jelenségnek a vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. különlegesFagyott buborékok tava. kémiai összetétele az oka. Az állatok egy nagyon ritkaEgyedülálló hun és avar kori leletekre bukkantak Kecskeméten. jelenségnek az áldozatai: úgy néznek ki, mintha testük megkövesedett volna.

nátron tó

A Nátron-tó a világ leglúgosabb tava. Állandó 9-10.5 közötti pH értéke van, ami azt jelenti, hogy a vize annyira lúgos, mint egy kézmosáshoz használt szappannak. Ebben a közegben élni ezért nem is tanácsos, de ezt az állatok is tudják. A flamingó például annyira cseles, hogy direkt a tavi sárszigeteken épít fészkeket, mert így biztos lehet benne, hogy a ragadozók nem támadják meg fiókáit.

nátron tó

Ám így is akad elhullott állat, ami a tóba kerül. Ezek a tetemek konzerválódnak, ugyanis a lúgos közegtől nem indultak el a bomlási folyamatok. Nem véletlen a tó Nátron neve sem, hiszen az ókori Egyiptomban a papok is nátront használtak a mumifikáláshoz. A száraz évszakokban a tó jelentős mértékben kiszárad, és ezért a felszínre kerülnek a kiszikkadt állattetemek, melyek testét vastagon borítja a nátron-só. Az angol fotós, Nick Brand felszedte ezeket az “megkövesedett” állatokat, és úgy ábrázolta őket, mintha élnének. Fotósorozatának célja nem volt más, minthogy felhívja a figyelmet a jelenségre.

nátron tó

nátron tó

nátron tó

nátron tó


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!