Holt-tenger – eltűnőben lévő csoda

Cimkék: , , , , ,

A Holt-tengerA legkülönlegesebb tavak a világon. egy lefolyástalan Izrael és JordániaPetra - Jordánia varázslatos romvárosa. területén. A tektonikus eredetű Jordán-árok legmélyebb részén található Holt-tengerKülönleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél. FöldA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. ünk egyik legkülönösebb felszíni képződménye. A Balatonhoz hasonló hosszúságú, ám annál szélesebb (4–17 km). A Holt-tenger Sóvihar tombol Ukrajnában. tartalma tízszer nagyobb Földünk tengereihez képest, és emiatt néhány baktériumfajtán kívül vízKenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak. ében nem találhatóak élőlények. A Holt-tenger sós vize annyira sűrű, hogy az emberi testCorpus Museum - az emberi testet bemutató épület. lebeg a felszínén. Vízszintje 420 méterrel, a Csodabarlang Kefalóniában. fenék 795 méterrel van a tenger szintje alatt. Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

A csökkenő vízutánpótlás miatt a kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Az északi, mélyebb vizű (300 m) medencét a sekélyebb délitől (4 m) ma már csupán egy szűk mesterséges csatornaA Panama-csatorna akkor és most. választja el. Az utóbbi évtizedekben az emberi gondatlanság nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Holt-tenger vízfelülete drámai módon csökkenni kezdett. Sokan a növekvő turizmussal járó egyre nagyobb édesvízigényt kárhoztatják, mások mindkét érintett országOrszágok, melyek hamarosan eltűnhetnek. öntözéses mezőgazdaság60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. át okolják.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Az 1960-as évek elején a vízfelszín még 1290 láb mélyen volt a tengerszint alatt, ez mára 1350 láb mélyre süllyedt. A környezetvédők becslései szerint a csökkenés mértéke jelenleg évente körülbelül egy méter. Izrael a Földközi-tenger felől építene egy csatornát a Holt-tenger vízének táplálására, így képzelték el a tenger megmentését, míg Jordánia ugyanezt a Vörös-tenger irányából tenné, ezek megvalósítása hihetetlenHihetetlen videó - apácalúd fiókák 120 méteres zuhanása a sziklapárkányról. összeget emésztene fel.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!