Holt-tenger – eltűnőben lévő csoda

Cimkék: , , , , ,

A Holt-tengerA legkülönlegesebb tavak a világon. egy lefolyástalan Izrael és JordániaPetra - Jordánia varázslatos romvárosa. területén. A tektonikus eredetű Jordán-árok legmélyebb részén található Holt-tengerKülönleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél. FöldA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. ünk egyik legkülönösebb felszíni képződménye. A Balatonhoz hasonló hosszúságú, ám annál szélesebb (4–17 km). A Holt-tenger Sóvihar tombol Ukrajnában. tartalma tízszer nagyobb Földünk tengereihez képest, és emiatt néhány baktériumfajtán kívül vízKenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak. ében nem találhatóak élőlények. A Holt-tenger sós vize annyira sűrű, hogy az emberi testCorpus Museum - az emberi testet bemutató épület. lebeg a felszínén. Vízszintje 420 méterrel, a Elképesztő természet: a Luzon-sziget szigetének szigete. fenék 795 méterrel van a tenger szintje alatt. Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

A csökkenő vízutánpótlás miatt a kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Az északi, mélyebb vizű (300 m) medencét a sekélyebb délitől (4 m) ma már csupán egy szűk mesterséges csatornaA Panama-csatorna akkor és most. választja el. Az utóbbi évtizedekben az emberi gondatlanság nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Holt-tenger vízfelülete drámai módon csökkenni kezdett. Sokan a növekvő turizmussal járó egyre nagyobb édesvízigényt kárhoztatják, mások mindkét érintett országOrszágok, melyek hamarosan eltűnhetnek. öntözéses mezőgazdaságA világ legnagyobb hiperinflációja Magyarországon. át okolják.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Az 1960-as évek elején a vízfelszín még 1290 láb mélyen volt a tengerszint alatt, ez mára 1350 láb mélyre süllyedt. A környezetvédők becslései szerint a csökkenés mértéke jelenleg évente körülbelül egy méter. Izrael a Földközi-tenger felől építene egy csatornát a Holt-tenger vízének táplálására, így képzelték el a tenger megmentését, míg Jordánia ugyanezt a Vörös-tenger irányából tenné, ezek megvalósítása hihetetlen összeget emésztene fel.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger


Ha Érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!


Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel via Twitter.
Mit gondolsz erről a cikkről vagy a tartalmáról?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Szólj hozzá a cikkhez!

2 thoughts on “Holt-tenger – eltűnőben lévő csoda

  1. Köszönöm a csodálatos fotókat ! Erős vágyat érzek, hogy lássak néhányat a világ csodái közül ! :)

  2. semminek a megvalósítása se kerül hihetetlen összegekbe. sőt semmi sem kerül összegekbe, csak rengeteg munkába!! ember meg akad, csak nem szeret dolgozni…
    vissza kéne menni az időben pár ezer évet a piramis építés idejébe és hozni munkaerőt!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>