Holdraszállítási szerződést kötött a Puli Space

Az Astrobotic elnevezésű amerikai vállalat leszállóegységén foglalt helyet holdutazásához a PuliMagyar puli lett egy amerikai reklám főhőse. Space magyar űrprojektA Metró Galériában mutatkozik be a Puli Space magyar űrprojekt. . A Puli SpaceA Metró Galériában mutatkozik be a Puli Space magyar űrprojekt. a harmadik GoogleGoogle Streetview érdekes, megdöbbentő és esetenként vicces jelenetei. Lunar XPRIZE (GLXP) csapatként foglalt helyet holdutazásához az Astrobotic leszállóegységén – közölte az MTI-vel a Puli csapatvezetője. Pacher Tibor tájékoztatása szerint az Astrobotic Technology Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Avivban zajló GLXP találkozón jelentették be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést.

Pacher Tibor, a Puli Space Technologies Kft. alapítója és vezetője a Metró Galéria Puli Space-kiállításának megnyitóján (MTI fotó: Balogh Zoltán)

A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal a Memory of Mankind (MoM) on the Moon (Az emberiség emlékezete) projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt helyet. A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japánJégbe fagyott halak ezrei fölött korcsolyáztak egy japán élményparkban. Hakuto vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével MagyarországNevet keresnek a budapesti gorillakölyöknek. hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat – közölte a csapatvezető. Tájékoztatása szerint a Memory of Mankind on the Moon kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy tízszeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

A Puli Space Technologies I2.0N típusú holdszondája (MTI fotó: Balogh Zoltán)

Mint azt Pacher Tibor korábban elmondta, a magyar projekt célja, hogy 2017. december 31-ig sikeresen végrehajtsa a GLXP kiírása szerinti feladatokat: a Holdra eljuttassák a magyar robotot, amelynek legalább 500 métert meg kell tennie az égitest felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE példa nélküli versenyKözel 500 kilométert készül futni a Himalájában egy magyar ultratriatlonista. , amely a világ minden táján kihívás elé állítja és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robotalapú űrkutatás olcsó metódusait. 2007 és 2010 között 16 országból 29 csapat regisztrált, mára tizenhatan maradtak 13 országból, Európát Németország és Olaszország mellett a magyar Puli Space képviseli. A verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot, és ott végrehajtja az előírt feladatokat.

Az első csapat, amelynek ez sikerFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. ül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit.

holdFotó: Wikipedia/Gregory H. Revera

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!