Heves viharok rombolták le a “brit Atlantiszt”

A tengeri üledék vizsgálata megerősíti a történelmi feljegyzéseket, amelyek szerint vad viharokElképesztő felvétel a Sydney felett kialakult hatalmas viharfelhőről. pusztították el a brit Atlantiszként emlegetett Dunwich városMonemvaszia - település a hatalmas szikla mögött. át, amely a 11. században AngliaMiért közlekednek a britek a baloldalon?. egyik legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. települése volt – közölték brit kutatók. A városra a 13. és 14. században rendszeresen, évtizedeken át évente legalább egyszer hatalmasTúlméretezett kutyák. viharViharfelhők a magasban - lélegzetelállító képeket készített a pilóta. csapott le, a hajdani település maradványai ma nagyrészt víz alatt vannak.

dunwich-4

David Sear, a Southamptoni Egyetem professzora, aki 2008 óta kutatja Dunwich történetét, úgy véli, az orkánok az Anglia déli partjainál 2013-14-ben kitört viharokra hasonlítottak – írja a BBC hírportálja. A Dunwich környékén három éven át végzett kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. során a búvárok ultrahanggal térképezték fel a tengerDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. fenekét, mások átkutatták a mocsarakat és a pusztuló sziklákat. “A klímaváltozás és a parti erózió története tárult fel előttünk” – értékelte az eredményeket Sear. Dunwich a 11. században Anglia tizedik legnagyobb városa volt, ma mintegy 120-an laknak ott.

dunwich

Az 1286-os és az 1326-os hatalmas vihar rombolta le kikötőjét, ekkor indult hanyatlásnak a település. A pollenelemzés arra világított rá, hogy 1338-tól, amikor egy újabb hatalmas égi háború iszappal temette be a kikötő maradványait, az emberek elkezdtek máshova költözni. A sziklákról gyűjtött üledék a történeti forrásoktól függetlenül bizonyítja az ott leírt viharokat – magyarázta a professzor. A város védőárkának kormeghatározásakor a kutatókat meglepte, hogy a település eredete a vaskorig nyúlik vissza.

dunwich-5

A víz alatti ultrahangos kutatással egy sor épületmaradványra bukkantak: négy templomra, feltehetőleg a régi vámház romjaira és egy hajóroncsra. A 32 méteres hajó 1750 után épülhetett, eredetét a helyi múzeumok segítségével még kutatják – tudatta Sear. Egy tavalyi ásatáskor bizonyítékot találtak a város eddig véltnél korábbi, vaskori eredetére és arra is, hogy már a normann hódítást követő gyors növekedés előtt is jelentős angolszász kikötő működhetett Dunwichnál.

dunwich-2

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!