Helyére került az új csernobili szarkofág, ami 100 évre zárja le a katasztrófa helyszínét (videó)

2

Több mint harminc évvel a katasztrófaKísérteties képek az elhagyott Fukushimából. után befejezték az új védőburkolat elkészítését. Az 1986-ban felrobbant 4-es reaktorblokk teljes egészét magába foglaló szerkezet máAz ezer-sziget tava. l 100 évig hivatott megvédeni a világot a csernobili atomerőműből ma is áradó atomszennyezéstől.  A hangáron belül úgy bonthatják el a korábbi betonszarkofágot és a sérült energiaTeljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperőműve. reaktort, hogy a bontási munkálatok során keletkező több tonnányi radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. por nem kerül ki a légkörbe.

4

CsernobilPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. , háttérben az épülő acélhangár (Fotó: Wikipedia)

Az új szarkofág építési munkálatait 2011 áprilisában kezdték meg. Magának a hangárnak az építése 1,5 milliárd euróba került, ám az 1997-ben kidolgozott Fedél elnevezésű projekt az elmúlt közel 20 év során 2,15 milliárd eurót emésztett már fel. A 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, 36 ezer tonnás acélszerkezet az egész sérült energiablokkot befedi.

3

5

A következő videón látszik, hogyan csúsztatták a sérült reaktor fölé az óriási hangárt:

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőműEz lesz a világ legdrágább épülete. vi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. A balesetElképesztő megmenekülések. nyomán több mint 200 ezer négyzetkilométernyi terület vált sugárszennyezetté.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!