Hatalmas sarki fény ragyogja be a Szaturnusz északi pólusát

A FöldÓriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot. ön megfigyelhetőeknél sokkal nagyobb kiterjedésű sarki fényÍgy tündökölt az északi fény Norvégia egén - varázslatos time-lapse videó. ragyogja be a SzaturnuszElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. északi pólusát – derült ki a HubbleFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. -űrtávcső által készített új felvételekből. Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a felvételek, amelyek 2017-ben készültek a Szaturnusz nyári napfordulóját és az azt követő időszakot felölelő hét hónapban, “az eddigi legátfogóbb képet adják a Szaturnusz északi-sarki fényéről”.

Forrás: NASA, ESA, Hubble, OPAL Program, J. DePasquale (STScI), L. Lamy (Obs. Paris)

A Földön akkor jelentkezik sarki fény, vagyis auróra, amikor a Napon napkitörések keletkeznek, és az ebből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ébe. Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. Sarki fény a Földön az északi sarkkörtől északra, valamint a déli sarkkörtől délre látható.

Forrás: ESA/Hubble, NASAEgy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. & L. Lamy (Observatoire de Paris)
Forrás: NASA

A Földdel ellentétben azonban a Szaturnusz légkörét döntően hidrogén alkotja, amely ultraibolya (UV) fényt termel, amikor interakcióba lép a napszélben lévő részecskékkel. Ezt a fényt sem szabad szemmel, sem földi távcsővel nem lehet látni, csupán a Hubble-űrtávcsővel lehet lencsevégre kapni az űrből. Az ESA szerint a felvételek új információkkal szolgálnak a Szaturnusz sarki fényeiről, például kiderült, hogy azok hajnalban és éjfél előtt a legfényesebbek.

A Földön és a Szaturnuszon kívül a Jupiteren, a Neptunuszon, az Uránuszon és Merkúron is megfigyeltek már sarki fényt. Az eredményeket a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikálták a kutatók.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!