Háromezer éves múmiát találtak III. Thotmesz fáraó halotti templománál

Háromezer éves múmiát találtak spanyol régészek III. Thotmesz ókori egyiptomi fáraó luxori halotti templomBoldog Vazul-székesegyház . ánál – jelentette be az egyiptomi régiségekért felelős minisztérium. Mahmud Afifi, a minisztérium ókori Egyiptommal foglalkozó részlegének vezetője szerint a sírt a templom déli falának külső részénél fedezték fel és a sírban egy kartonázs technikával bevont, rendkívül jó állapotban lévő koporsót találtak – olvasható az Egypt Independent portálon.

mumia-4Forrás: Egypt’s Ministry of Antiquities

mumiaForrás: Egypt’s Ministry of Antiquities

Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a sírRitka római kori kocsisírt tártak fel Aquincumban. a harmadik átmeneti kor idejéből származik és egy Amn-ner-nef nevű ember földi maradványait őrzi, aki az “uralkodói ház gondnokának” címét viselte. Afifi szerint a szakemberek hamarosan folytatják a sírhelyLefejezett varangyok maradványait találták meg egy négyezer éves sírban. és annak tartalmának tanulmányozását, hogy minél többet megtudjanak a koporsó gazdájáról.

A halotti templom feltárási és helyreállítási munkálatai 2008-ban indultak. A projektet vezető Myriam Seco Álvarez szerint a felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. fontosságát a koporsóban rejlő múmiaTöbb titokra is fényt derített a híres torinói múmia vizsgálata. adja, mivel a koporsót az ókori Egyiptomhoz kötődő vallási szimbólumok sokasága díszíti. A szimbólumok között szerepel Ízisz és Nebethet istennők, valamint Hórusz négy fiának egy-egy ábrázolása.

mumia-2Forrás: Egypt’s Ministry of Antiquities

III. Thotmesz a 18. dinasztia hatodik fáraóTutanhamon sírjának feltárása. ja volt. Gyermekként vált uralkodóvá, helyette mostohaanyja és nagynénje, Hatsepszut, a dinasztia ötödik fáraója, az ókori EgyiptomA 10 legismertebb kulturális műemlék. történetének legnagyobbTodaiJi - a legnagyobb fából épült templom a világon. hatalommal bíró asszonya vette át a hatalmat. III. Thotmesz csak Hatsepszut halála után, 22 éves korától kezdett önállóan uralkodni. Az egyik legnagyobb hódító fáraó volt: uralkodása alatt Egyiptom minden addiginál tovább terjeszkedett, több mint ötven templomot építtetett.

MTI, Egypt Independent


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!