Hamarosan eléri a Tiszát az Aranyos folyóba ömlött szürkeiszap

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóZagy ömlött az Aranyos folyóba az elárasztott Szászavinc tározójából. ból. A Cupru Min bányavállalat a román kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség. Gyulafehérváron szerdán a prefektus környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták. Az első becslések szerint mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóZagy ömlött az Aranyos folyóba az elárasztott Szászavinc tározójából. ba.

AranyosAranyos videó - így tanítja járni a cica a kisbabát. folyó (Fotó: Wikipedia/Țetcu Mircea Rareș)

Mircea Goia, az állami tulajdonban levő Cupru Min társaság szakembere elmagyarázta: egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürkeiszap a patakba. Hozzátette, hogy a gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét nagy mennyiségű kővel és földdel zárták le, de szerdára ezen is átszivárgott a szennyezett vízCsaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet. . Szerdán folytatódott a kőágy vastagítása, és a patakmederben két másik gátat is építettek.

“Egyelőre nem találtunk végleges megoldást arra, hogy miként avatkozzunk be. A vezeték, úgy tűnik, nagy nyomásnak van kitéve” – jelentette ki a szakember. Hozzátette, a patakmedret elzáró kisebb gátak építése csak pillanatnyi megoldás. Míg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn. A Cupru Min társaság a gazdasági minisztériumtól kért segítséget a végleges műszaki megoldás megtalálásához. A tárca szerdán közleményben tudatta, hogy szakértői bizottságot küld a helyszínre.

Forrás: Rosia/youtube

A gyulafehérvári válságtanácskozáson részt vevő vízügyi szakemberek közölték, hogy nem tapasztaltak halpusztulást az Aranyos folyóGiethoorn - a "holland Velence". n. A szennyezett víz szerdára mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott. A szennyezésBrutális a kínai vízszennyezés. mintegy 120 kilométert tesz meg, Vajdaszegig, ahol az Aranyos a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, míg SzegedJégkori ősbölény maradványait találták meg Szegeden. közelében a Tiszába nem jut.

Az Erdélyi-érchegységben, VerespatakRománia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését. szomszédságában lévő egykori SzászavincSzászavinc, a rézbánya hordalékával elárasztott falu. helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult faluEgy elfeledett fehérorosz falu utolsó két lakója. ortodox templomának tornya emelkedik ki. RomániaRománia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését. legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön (Rosia Poieni) kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátramaradnak. Az iszaptóban a szennyezett víz savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!