Fantasztikus világörökségi helyek

Az ENSZ világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. örökségi listáján 962 név szerepel, ezek közül választottunk ki tízet. Akadt köztük olyan is, amiről valószínűleg sosem hallottál.
Szt. Mihály katedrális, Franciaország

Ennél drámaibb helyre aligha lehet felhúzni egy templomot, úgyhogy cseppet sem vagyunk meglepve, hogy a normandiai Szent Mihály katedrális szerepel a listán. Ha lenne top tíz, valószínűleg abba is bejutna.

Angkor, Kambodzsa

Az egykori khmer birodalomMegcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket. fővárosa volt AngkorKitiltották a drónokat Angkorból, Kambodzsa lenyűgöző ősi városából. Wat, amelynek legismertebb része a több mint száz épületből álló templomkomplexum. A lenyűgöző látványosságot a hinduVaranasi - a hindu vallás szent városa. isten, Visnu tiszteletére emelték.

Angkor Wat

Hampi, India

Az AgraMitől sárgul a Tádzs Mahal?. mellett található Tádzs MahalMitől sárgul a Tádzs Mahal?. ismertebb, ennek ellenére az egykori hatalmas kiterjedésű Hampi is szerepel az exkluzív listán. A dél-indiai Karnataka közelében található romok egykoron a Vijayanagarai királyság fővárosa voltak.

Hampi, India

Királyi főváros, Mianmar

MianmarAz egyensúlyozó Arany-szikla. egyre inkább nyílik a nemzetközi turizmusCsökkentik az elefántok munkaidejét Kambodzsában, miután egy állat elpusztult hőgutában. előtt, így egyre többen csodálhatják majd meg élőben is a X. században épült, közel 2500 műemléket magában foglaló egykori királyi fővárost.

myanmar

Göreme-völgy, Törökország

A világ egyik legkülönlegesebb tája a törökországi Kappadókiában található Göreme-völgy. Az itt megfigyelhető földrajzi jelenségek, a tündérkémények szinte földönkívüli jelleget adnak a különlegesHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. vidéknek.

goreme

Nagy korallzátony, Ausztrália

Háromezer korallzátonyt és közel hatszáz szigetet foglal magába az ausztráliai Nagy korallzátony területe. Bár 1981 óta védett terület, szakértők szerint a klímaváltozás miatt a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. közel fele mégis eltűnt.

korall

Los Glacieres, Argentína

Az Antarktiszon kívül itt található a világ legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. jégtömege. A Los Glacieres Nemzeti ParkVirunga Nemzeti Park - Afrika védőbástyája. ArgentínaNagy robajjal omlott össze a lenyűgöző Perito Moreno-gleccser jéghídja. és ChileA legszebb fjordok. határán húzódik meg, és itt csúszik bele a Perito Mereno gleccserPerito Moreno gleccser - gyönyörű végeláthatatlan argentin gleccsermező. a türkizkék vizű Argentino-5 különleges mélyedés a Földön. ba.

glacieres

Oroszlán-hegy, Srí Lanka

A Sri LankaLetűnt birodalmak emlékei. -i Oroszlán-hegyFestői környezetben bújik meg Grúzia legszebb temploma. egyike azoknak a világörökségi helyeknek, amikről keveset hallottunk. Az időszámításunk előtti III. században épült kastélyA fertődi Esterházy-kastély. a 370 méteres csúcs tetején épült meg, tele van fantasztikus freskókkal, és ott olvasható az egyik legrégebbi, szingaléz nyelven írt szöveg.

lionm2

La Valletta, Málta

Az évszázadok során uralták arabok, föníciaiak, görögök, rómaiak, bizánciak és kereszteslovagok, a XVI. században épült La Valletta mégis túlélte az évszázadokat. A 320 emlékmű jellegű épülettel büszkélkedő városA legszennyezettebb városok. joggal szerepel listán.

valletta

Petra, Jordánia

A Holt- és Vörös-tengerSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. közötti stratégiai útvonalra épült város egykor fontos kereskedelmi központ volt, ám a VII. században hanyatlásnak indult. Napjainkban fontos archeológiai helyszín és kedvelt turistacélpont.

petra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!