Falánk jövő: Mit fogunk enni 2050-ben?

Benzinfaló autók, füstokádó kémények, leginkább ez jut eszünkbe a környezetszennyezésÓriási holt zóna lesz Amerikában. ről, pedig az élelmiszeripar is súlyosan veszélyezteti bolygóKészülnek az amerikai Hold-bázis tervei. nkat. A mezőgazdaság a globális felmelegedés7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. egyik legfőbb okozója. Azzal, hogy földet művelünk és jószágot tartunk, több üvegházhatású gázt juttatunk a levegőbe, mint a világ minden autója, teherkocsija, vasúti szerelvénye és repülőgépe összesen. A National GeographicA titokzatos Ázsia - Michael Yamashita fényképei. cikksorozatában arra keresi a választ, hogy az ember vajon mit fog enni 2050-ben, akkor, amikor a mezőgazdaságnak kétszer annyi embert kell jóllakatnia, mint ma.

11

illusztráció

Rohamosan nő a világ élelmiszerigénye. Századunk közepére kétmilliárddal többen leszünk: kilencmilliárdos embertömeg lakja majd a Földet. A szükségletek azonban más okból is nőnek. Világszerte javul az életszínvonal, KínaAdományozóknak köszönhetően végre megtehette élete első lépéseit egy fiatal kínai nő. és IndiaNaponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában. lakossága egyre több húst, tojást, tejterméket fogyaszt, a marha-, sertés- és baromfiipar fölfuttatásához egyre több kukorica és szója kell. Ha a jelenlegi módszerekkel és termelékenységgel számolunk, az emberiség létszámgyarapodása és a táplálkozás nívójának javulása miatt 2050-re a mezőgazdaságnak már nagyjából kétszer annyit kell majd előállítania, mint amennyit jelen pillanatban képes.

De hogyan? Étkezzünk más arányok szerint! Ha hatékonyabban termeljük a húst, és kevesebbet eszünk belőle, csökkenhet az ökológiai lábnyomunk. Míg egy hektár föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. harminc embert képes ellátni egy éven át élelemmel, ha zöldséget, gyümölcsöt, gabonát termelnek rajta, addig ha hús előállítására használják, akkor csupán 5-10 ember táplálásához tud hozzájárulni. A National Geographic magazin új, most induló cikksorozata az élelmezéssel és az ivóvízzel kapcsolatos globális problémákat járja körül.

Élelmiszeripar

PeruTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. , Andok. Estela Cóndor ötfajta burgonyát termeszt eladásra, a sárga gumós sarkantyúkát családjának főzi meg.    (fotó: National Geographic)

Élelmiszeripar

A fejlődő országokban az élelmiszer nagy részét kisgazdák termelik meg, ahogy a képen látható ukrán néni….

Élelmiszeripar

… vagy az indonéz gazda, Pak Kompiang …     (fotó: National Geographic)

Élelmiszeripar

… a bangladesi banántermesztő, Anvara Begum …   (fotó: National Geographic)

Élelmiszeripar

… és az etióp Girma Wodajo.  (fotó: National Geographic)

Élelmiszeripar

Egyesült Államok, KansasHatalmas könyvespolcot formál a Kansas Városi Közkönyvtár . , Scott City: A Vulgamore gazdaság kombájnjai óránként nem kevesebb mint 10 hektárnyi területen aratják le a búzát, s közben folyamatosan mérik a hozamot. Az amerikaiak élelmük jó részét ilyen, gépesített nagyüzemi gazdaságokban állítják elő. Hogy viszonylag csekély költségek árán nagy legyen a hozam, a gazdák óriási táblákat vetnek be ugyanazzal a haszonnövénnyel. – forrás: National Geographic

Élelmiszeripar

Brazília, Nutribras sertéstelep: Az anyakocákat szűk ketrecben tartják, hogy szoptatás közben véletlenül se nyomják agyon a malacokat. Egy mázsás koca alól naponta hat kiló ürüléket takarítanak ki, vagyis a sertéstelepek súlyosan szennyezik a környezetet. A Nutribrasban összegyűlő trágya egy részét talajjavításra használják, a többiből metánt állítanak elő. – forrás: National Geographic

Élelmiszeripar

Brazília, Granja Mantiqueira baromfitelep: Az itt nevelt nyolcmillió tyúk naponta 5,4 millió tojást ad. A tojások futószalagon jutnak el a csomagolórészlegbe. A fejlődő országok lakossága ma háromszor annyi húst és hétszer annyi tojást fogyaszt, mint negyven éve. Ezt a keresletet csak nagyüzemi termeléssel lehet kielégíteni. – forrás: National Geographic

Élelmiszeripar

Egyesült Államok, Kalifornia: A Greenfield város mellett húzódó Bassetti farm zellertermése hazai és ázsiai üzletekbe kerül. „Amerika salátástála” – szokták mondani erre a vidékre, a Salinas-völgyre. Mivel itt talajvízzel öntöznek, ha még sokáig kitart a jelenlegi aszály, odavész a termés. – forrás: National Geographic

Élelmiszeripar

Egyesült Államok, Észak-Karolina állam: A Monsanto cég laboratóriumában nevelt kukoricapalánták lassan kinövik a fejlődésüket követő automataEgy különleges automata, ami ételhez juttatja az éhező kutyákat, műanyag palackokért cserébe. fotóNational Geographic fotópályázatának nyertesei. kabint. A vállalat kevesebb vizet és trágyát igénylő kukoricaés szójafajták nemesítésén dolgozik. Noha a jövő nemzedékeinek élelmezése szempontjából rendkívül fontos lenne, mindmáig nem sikerült ilyen fajtákat létrehozni. – forrás: National Geographic


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!