Elpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú

Elpusztult SudanRendhagyó kampány indult az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért. a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúŐssejttechnikával mentenék meg az északi szélesszájú orrszarvúkat a kihalástól. ja. A 45 éves állatot “életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint “jelentősen rosszabbodott”, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. “Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

Forrás: Ol Pejeta Conservancy

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre, a világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

Forrás: Make it Kenya/Stuart Price/flickr
Forrás: Ol Pejeta Conservancy

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúMár csak hat északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon. ja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Nemrég szaporítóNem győzi felfedezni a világot a kutya, aki egész életét egy sötét pincébe zárva töltötte. anyagot vettek tőle, “amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. i Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. A déli keskenyszájú orrszarvúAntibiotikum-rezisztencia fenyegeti egy kenyai nemzeti park ritka orrszarvúit. ból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Forrás: Make it Kenya/Stuart Price/flickr

Sudan már régóta betegeskedett, mielőtt a szakemberek az elaltatása mellett döntöttek: Megbetegedett Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!