Először sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról

Először sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ról. Az Event Horizon teleszkóphálózat által készített képeket, amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható, nemrég mutatták be a világ hat különböző pontján egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón. A felvételeket Washingtonban, Brüsszelben, Santiagóban, Sanghajban, Tajpejben és Tokióban mutatták be.

Forrás: Event Horizon Telescope Collaboration/ESO

Eddig csak illusztrációk léteztek a feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukakról. A most közzétett négy képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxisNegyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen. középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű, avagy szupermasszív fekete lyukA világegyetem hajnaláról származó szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel. látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyukMirnij gyémántbánya - hatalmas lyuk tátong Jakutföldön. környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal.

Közzétette: Event Horizon Telescope – 2019. április 10., szerda

 

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaiiMegépülhet a világ egyik legnagyobb óriásteleszkópja a Mauna Kea vulkánon. és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. EurópaElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. , AmerikaEgy amerikai mocsárvidéken találtak rá a világ egyik legidősebb fájára. és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Forrás: Event Horizon Telescope Collaboration

A képek rögzítése négy napba telt, mivel ehhez “az egész világon tökéletesen megfelelő időjárásnak kellett lennie és szó szerint együtt kellett állnia a csillagoknak”.

A felvételek alátámasztják Einstein Einstein, a világ egyik legkisebb lova. általános relativitás-elméletét – mondta el a felfedezésben részt vevő Jessica Dempsey, a Hawaiin lévő Kelet-Ázsiai Obszervatórium igazgatója.

Az adatokat két éve gyűjtötte az EHT, a képek megalkotása azonban hatalmas, időigényes vállalkozás volt, melynek kivitelezésében mintegy 200 kutató, szuperszámíKülönleges, fekete hattyú Győrben. gépek és világszerte repülőgépekkel szállított, több terabájtnyi adatra volt szükség.

First sight of a black hole

Here’s how scientists got that first-ever image of a black hole, from 53m light years away.

Read more: https://on.ft.com/2Kq6KrA

Közzétette: Financial Times – 2019. április 10., szerda

 

Einstein egy évszázada még a fekete lyuk szimmetrikus alakját is megjósolta. “Kör alakú, de egyik oldalán erősebb a fénye. Ez azért van, mert ez a fény a Föld felé tart” – fejtette ki a kutató.

A képeken a fekete lyuk hatalmas gravitációja által több millió Celsius-fokra felmelegített gáz látható. A méréseket olyan hullámhosszon végezték, amely az emberi szem számára nem látható, ezért a képhez a csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok adták hozzá a színeket. Élénk, meleg aranyat és narancsos színt használtak, mivel “fénye annyira forró” – mondta Dempsey.

A kutatásban részt nem vevő tudósok szerint a teljesítmény megérne egy Nobel-díjat is, ugyanúgy, ahogy egykor a gravitációs hullámokÉvtizedekig tartó kutatás után végre bizonyítékot találtak az Einstein által 100 éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére. felfedezése.

How Astronomers Took The First Ever Image Of A Black Hole

Here’s how astronomers took the first ever image of a black hole.

Közzétette: Science Insider – 2019. április 10., szerda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!