Először köszöntött be a nyár Tibet fővárosában

Először köszöntött be a nyár a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területének fővárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ában, Lhászában – derül ki a területi klímakutató központ közleményéből. Lhászában, amelynek átlagos tengerszint feletti magassága 3650 méter, június 23-án 22 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet regisztráltak, majd ez a szokatlan20 fokkal magasabb a hőmérséklet Alaszka északi részén az ilyenkor szokásosnál. meleg június 25. és június 29. között is megmaradt.

Forrás: Wikimedia Commons/Kelberul

Az évszakok felosztására vonatkozó kínai szabályok szerint ez azt jelenti, hogy a városban június 23-án beköszöntött a nyár, először a meteorológiai adatok gyűjtésének kezdete óta.

Tibetben június eleje óta magas hőmérsékletek és kisebb esőzések voltak jellemzőek, az átlagos hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. pedig 13,7 Celsius-fok volt, 1,3 fokkal magasabb az éves átlagértéknél. Június 24-én a régió hat megfigyelő helyszínén mértek rekordmagas hőmérsékletet: Gjakában a nap legmelegebb óráiban a 32,6 fokot is elérte.

Forrás: Wikimedia Commons/Qeqertaq
Forrás: Wikimedia Commons/Ondřej Žváček

TibetElkészült a világ legmagasabban fekvő közúti alagútja. az átlagosan 4900 méteres tengerszint feletti magassággal a FöldA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. legmagasabban fekvő területe, amelyet a „világ tetejeként” is szoktak emlegetni. Lhásza a világ egyik legmagasabban fekvő városa: 3650 méterrel a tengerszint felett terül el, lakosainak száma mintegy 200 000 fő. A város a Kyi-Chu völgyben fekszik, a Brahmaputra egyik mellékfolyója mellett. A 7. században alapították, s ekkor építették a Dzsokhang templomot, amely ma vallási központ. A 15. században építették a kolostorMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. iskoláját, ahol buddhistaBorobudur - a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese. szerzetesekWat Lan Kuad - milliónyi sörösüvegből épült buddhista kolostor. oktattak.

A 17. században Loszang Gyaco, az 5. dalai lámaA Dalai Láma lakóhelye az indiai Dharamszalában. építette a híres Potala palotát, melyet az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. 1994-ben a VilágörökségÚjra megnyílt a világ legrégebbi temploma. részének nyilvánította, mivel „egyszerre erőd, templomMagassarkú cipőt formáló üvegtemplomot építettek Tajvanon. , kolostor és iskola, a régió politikai és vallási életének epicentruma, a tibeti művészet magas színvonalának csodálatos példája.” E rendkívüli és hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. építmény köré az idők során számtalan legenda szövődött, amelyek kialakulásához hozzájárult a palotaA 10 legismertebb kulturális műemlék. csodálatos fekvése és elzártsága.

Cikkajánló: A Tibeti-fennsíkon is képes volt életben maradni a titokzatos gyenyiszovai ember


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!