Először filmezték le, ahogy a vadon élő csimpánzok eszközhasználatra tanítják kölykeiket

A St. Louis-i Washington Egyetem antropológusainak elsőként sikerült lencsevégre kapniuk, ahogy vadon élő csimpánzok eszközhasználatra tanítják kölykeiket. A szakemberek kameracsapdákat helyeztek ki a kongói Nouabalé-Ndoki Nemzeti ParkA Yosemite Nemzeti Park. termeszvárainál, hogy felvegyék, amint a csimpánzok rovarokat csemegéznek – írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

csimpanzok

A tanulmány vezető szerzője, Stephanie Musgrave szerint a vadon élő csimpánzok nagyon tehetséges eszközhasznáMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. k, ám egészen mostanáig kevés bizonyíték volt arra, hogy ezt a tudást a felnőtt egyedek adják át a kicsinyeknek. “Kutatásunk során kiderült, hogy a parkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. déli részén lévő Goualougo-háromszög anyacsimpánzai úgy tanítják a kölykeiket, hogy odaadják nekik a termeszek kihalászására használt eszközüket” – mondta Musgrave. A most rögzített felvételeken látható, ahogy az anyaállatokA nagytestű növényevő állatok 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. több “horgászbotot” is a termeszvárhoz vittek: előfordult, hogy az eszközt hosszában megfelezték és az egyik darabot odaadták a kicsinyüknek.

Ezzel használható eszközt adtak a kölykük kezébe, miközben ők maguk is tovább lakmározhattak. Hozzátette: a csimpánzok ezen populációjának tagjai különböző fűfajtákból készítenek maguknak horgászbotot, amelynek kefeszerű véget csinálnak. Az anyaállatok feltehetőleg az eszköz megosztásával tanítják meg a kölykeiket a megfelelő alapanyagok kiválasztására és a megfelelő forma kialakítására”. A Scientific Reports című folyóAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. iratban közölt eredmények segíthetnek feltárni a tanítás gyakorlatának evolúcióA váll és a csípő fájdalma "az evolúció hibája". ját.

VIDEÓ:

A vizsgálatunk azt mutatja, hogy a gyakorlat kialakulását valószínűleg az olyan specifikus tudást igénylő képességek hívták életre, amelyeket az egyén sokkal nehezebben tudna magáA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. l kitalálni”- magyarázta Crickette Sanz, a tanulmány társszerzője. A szakemberek szerint mivel a csimpánzok egyes csoportjai különböző típusú eszközöket használnak, ezért valószínűleg a tanítási folyamatot is a helyi adottságokhoz kell igazítani.

csimpanzok-2Fotó: Wikipedia/Alain Houle (Harvard University) /BMC Ecology

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!