Először azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók

Egy dániai múzeumban őrzött szokatlanHadgyakorlat miatt sodródhatott partra tucatnyi delfin a görög szigeteknél. alakú cetkoponyán végzett DNSDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. -elemzésnek köszönhetően először találtak bizonyítékot kutatók az arktiszi vizek két fenséges teremtménye, a narválEgy családjától elszakadt narvált fogadtak be maguk közé a belugák. és a belugaÍgy játszott egymással egy sirály és egy beluga – Videó. kereszteződésére. A különös tengeri emlőst még az 1980-as években ejtették el GrönlandÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. nyugati részén. Az állat koponyája 1990-ben került a kutatókhoz, akik rögtön előálltak az elmélettel, amely szerint a különös teremtmény a tengerekHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. egyszarvújaként ismert narvál, valamint a tengerek kanárijaként emlegetett beluga hibridje lehet – írja a Newscientist.com.

Egy családjától elszakadt narvált fogadtak be maguk közé a belugák (Forrás: GREMM)

Dán és kanadai szakemberek a génszekvenálás technológiáját alkalmazva most megerősítették, hogy az állat 54 százalékban beluga és 46 százalékban narvál. Az eredmények szerint egy elsőgenerációs hím hibridről van szó. A narválok és a belugák egyaránt a narválfélék vagy fehérdelfinfélék (Monodontidae) családjába tartozó fajok. Különböző állatfajok egyedei azonban ritkán párosodnak egymással.

A Dániai Természettudományi Múzeum munkatársa, Eline Lorenzen szerint a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. kihívást az jelentette, hogy alig maradt kivonható DNS a koponyában. “Ma már azonban léteznek olyan módszerek, amelyek lehetővé teszik a rendkívül kis mennyiségű adattal való dolgozást” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Mikkel Høegh Post/Natural History Museum Of Denmark

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott hibridAmerikai kutatók ember-sertés hibrid embriót állítottak elő. nem rendelkezett a narválok sajátos agyarával és fogainak elrendezése is eltért a szüleiétől. Az állatot elejtő halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ász elmondása szerint a teremtmény szürke színű volt, uszonya a belugákéhoz, farokúszója a narválokéhoz hasonlított. A koponyában azonosított szén- és nitrogénkoncentráció azt jelzi, hogy a hibrid mással táplálkozott, mint a szülei, és a tengerfenék közelében keresett élelmet.

Forrás: Markus Bühler

Lorenzen szerint gyakorlatilag semmit nem tudni a narválok és a belugák párzási szokásairól. A szakember szerint a hibrid “talán egyszeri eset volt”, ugyanakkor annak valószínűsége, hogy egy halász pont megtalálja ezt az egyetlen példányt és annak koponyája egy múzeumhoz kerül, olyan kicsi, hogy talán mégiscsak több hibrid élhet odakint.

Cikkajánló: Egy családjától elszakadt narvált fogadtak be maguk közé a belugák 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!