Elképesztő valóság – Szemétből készítenek húst a manilai szegények

Pagpag a neve annak az élelmiszer-hulladéknak, mely a gyors- és egyéb éttermekből szemétként kikerül. Gyakorlatilag jellemzően a papír és műanyag csomagolóanyagok és a tálcákon, tányérokon hagyott maradékok összefoglaló neve. Az indonéziai és fülöp-szigetekTöbb ezer ember él Manila legnagyobb temetőjében. i nagyvárosokban, például ManilaHatalmas tűz ütött ki egy manilai nyomornegyedben, több ezren váltak hajléktalanná. nyomornegyedHatalmas tűz ütött ki egy manilai nyomornegyedben, több ezren váltak hajléktalanná. eiben élő emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. egyetlen proteinforrása.

pagpag

Erre szakosodott csoportok gyűjtik össze esténként a bezsákolt hulladékot a városi éttermek szeméttárolóiból és szállítják a nyomornegyedekbe. Itt a többi újrahasznosítható hulladékkal (PET-palackok, üvegek) együtt a húsmaradékokat is fajtánként szétválogatják és összegyűjtik, megmossák. A „pagpag” hangutánzó szó, onnan adódik, amikor a még húsfoszlányokat tartalmazó csontokat a szemétkonténer falához kocogtatják, hogy a többi maradéktól (rizs, zöldségmaradványok) megszabadítsák.

pagpag

Az így nyert „élelmiszert” jobb esetben saját maguk hasznosítják; fűszerezéssel feljavítva újrafőzik vagy újrasütik azt, rosszabb esetekben és gyakran továbbárusítják azt, családoknak, lacikonyháknak. Természetesen a fogyasztók körében mindennaposak a fertőzések (Koli baktériumAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. , Staphylococcus aureus és szalmonella), de ezek a szegénynegyedekben, ahol folyóElkészült Kína első, folyó felett haladó autópályája. vízAfrikai gyerekek reakciója, amikor először isznak tiszta vizet. és csatornaA Panama-csatorna akkor és most. sincs, ezek egyébként is mindennapos jelenségek.

pagpag

A szemét, főleg az ételmaradékokat tartalmazó zsákok a világnak ebben a sarkában értéknek számítanak. Az élelmesebbek esténénként beszerző körutakat szerveznek, lestrapált teherautóikkal vagy egyéb szállíA Chargoggagoggmanchauggagogg chaubunagungamaugg - tó. eszközeikkel sorra látogatják a „lelőhelyeket”, éttermek és cégek szemétlerakóit, és innen szállítják el a szó szerint zsírosabb falatokat. Persze a szeméthez jutáshoz „protekció” szükséges, gyakran fizetnek az őröknek, hogy az „első leválogatás joga” őket illesse meg.

pagpag

Bérelt és zárható lerakókba viszik az árut, ahonnan másnap hordják ki az udvarra, szelektálni. A zárt térben már a helyiek sem tudnak dolgozni a bűz és a hőség miatt. A „raktárakban” macskaEgy kedves óriás - a Maine Coon macska. méretű patkányok rohangálnak, amik egyáltalán nem félnek az emberektől.

pagpag

Az igazán szegényeknek a szeméttelep marad, ezek közül az igazán hírhedtek a Payatas Quezon City-ben, vagy a Smokey Mountain a manilai Tondo-ban. Ezeken a telepeken több százezren élnek a városi hulladékból, elsősorban a plasztikflakonok, fémalkatrészek gyűjtésével tesznek szert rendkívül szerény jövedelemre, de az éttermi hulladékok sem kerülik el a gyűjtögetők érdeklődését.

pagpag

A friss, még nem büdös ételhulladék nagy részét még a helyszínen elfogyasztják, a már kellemetlenebb szagú részt típusonként (hal, marha, csirke, disznó) szétválogatják. Igazi ünnep, amikor a még érintetlen szendvicseket és ételeket találják meg, amiket az éttermek záráskor vagy túl hosszú állásidő után szórnak ki.

pagpag

 Egy kis zacskó, csont nélküli, típus szerint szelektált hulladék-hús 20 peso (kb. 30 euró-cent, 100 forint). Ez az összeg a szegények számára megfizethető, és így húshoz tudnak jutni.

pagpag

pagpag

A megvásárolt pagpag-ot a vevők, miután hazaviszik, átmossák, majd újrasütik – vagy főzik, eddigre ugyanis szinte minden esetben bűzlik az alapanyag. Manila átlaghőmérséklete szinte egész éveben 30 fok körül van, és a pagpag a „végfogyasztóihoz” néhány nap alatt jut el, hűtés nélkül (és szemétben). Persze az átsütés-átfőzés sokat nem segít a kórokozókkal szemben, de ezekben a szegénynegyedekben a higiénia egyébként sem tartható, és az itt élők szervezete többé-kevésbé hozzászokott az efféle kihívásokhoz.

pagpag

Forrás: CNNPassport.blog.hu, Írta: Vámos Sándor


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!