Elhunyt a thai király, a világ leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója

Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó csütörtökön, 88 éves korában – közölte az ázsiai ország királyi palotája. „Őfelsége békésen jobblétre szenderült a bangkoki Sziriradzs kórházban” – derült ki a közleményből, amely szerint az uralkodó helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor halt meg a fővárosban. Bhumibol Aduljadedzs volt a világon leghosszabbA leghosszabb nevű városok a világon. ideje trónon lévő uralkodó.

thai-kiraly-3

A 70 éven át uralkodó Bhumibol évek óta betegeskedett, egészsége az elmúlt napokban viharos gyorsasággal romlott, és napok óta élet és hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. ál között lebegett. Bár ThaiföldKockamedúza csípésbe halt bele egy turista Thaiföldön. ön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön.

thai-kiraly-2Fotó: Wikipedia/ Government of Thailand

A kormány rendkívüli ülést hívott össze, a hírek szerint a vidéki látogatását megszakító Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök még a nap folyamán televíziós beszédet tart. A kormányfő több programját – köztük vasárnapi indiai csúcstalálkozóját – lemondta. A kórház előtt csütörtökön több ezer, pink, illetve sárga ruhába öltözött ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A pink színt az országot hetven éve vezető IX. Ráma szívesen viselte fiatalon ritkaNepál akciót indít a veszélyeztetett hópárducok megmentésére. közszereplései alkalmával, a sárga pedig az uralkodóház színe. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki királyuk iránti szeretetüket profilképük megváltoztatásával.

thai-kiralyIX. Ráma megkoronázása (Fotó: Wikipedia)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!