Egy ritkán látott mélytengeri élőlény elpusztult példánya sodródott partra Kaliforniában

Egy különlegesHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. és ritkán látottBizarr tengeri élőlény tetemét sodorta partra a víz a Harvey hurrikán után. mélytengeri élőlény, egy szíjhalféle (Regalecidae) elpusztult példányát sodorta a kaliforniai Santa Catalina szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. partjára az óceán. A szigetTenerife - az örök tavasz szigete. Avalon nevű városának közelében megtalált 4 méter hosszú példány 2013 óta már a harmadik szíjhaltetem, ami a természetvédelmi oltalom alatt álló Santa Catalina szigeténél partra sodródott18 méteres bálna sodródott partra Mexikóban, a helyiek összefogtak a megmentéséért. . A tetem jó állapota alapján úgy vélik, hogy a most megtalált példány nem sokkal a partra sodródása előtt, valószínűsíthetően a felszín közelében pusztult el.

Szíjhal tetem
Forrás: Tyler Dvorak/Catalina Island Conservancy

Szíjhal tetem
Forrás: Tyler Dvorak/Catalina Island Conservancy

A szíjhalfélék (Regalecidae) a csontos halakJégbe fagyott halak ezrei fölött korcsolyáztak egy japán élményparkban. főosztályának sugarasúszóLenyűgöző drónvideó - kardszárnyú delfinek csatlakoztak egy új-zélandi úszóhoz. jú halak osztályába és a tündöklőhalHerpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány. -alakúak rendjébe tartozó család. A családba 2 nem és 5 faj tartozik. A világ óceánjaiban, egyes trópusi folyókban és a Földközi-tengerben is honosak. Legtöbb fajuk több száz, illetve olykor ezer méteres mélységben él, így ritkán látni őket, bár időnként egészen a felszínig felemelkedik. Élő példányt csak nagyon ritkán sikerül megfigyelni, ezen halak többségét a partra sodródott példányok alapján ismeri a tudomány. Az egyik legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. partra mosott tetemre 1996 szeptemberében San DiegoRitka jelenség - óriási halraj tűnt fel San Diego partjainál. partjainál bukkantak rá, ez a példány 7 méter hosszú volt. A szíjhalfélék hossza általában pár méter, de a legnagyobb ismert példány 11 méter hosszú és 270 kilogramm tömegű volt, bár meg nem erősített jelentések 17 méter hosszú szíjhalakról is beszámolnak. Természetes élőhelyén először 2008 júliusában a SERPENT kutatócsoport tengerbiológusainak sikerült megörökíteniük egy robotkamera segítségével a Csendes-óceánban.

Szíjhal tetem
A Santa Catalina szigetén 2013. októberében partra sodródott szíjhalÓriási szíjhaltetemet találtak Kaliforniánál. . A ritkaHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. leletet részletes vizsgálat és preparálás céljából a helyi tengerkutatási intézetbe szállították. (Forrás: Catalina Island Marine Institute)

Szíjhal tetem
Az 1996. szeptemberében San Diego partjainál megtalált 7 méter hosszú példány (Forrás: Wikimedia Commons)

Mélyvízi élőlény lévén a szíjhalak életmódjáról nem sokat tudunk. A hosszú, kígyószerű testformával rendelkező hal egyik egyedi jellegzetessége a fej felett koronaszerűen felmeredő 10-12 hátúszósugár. Ebből a koronaszerű képződményből származik a másik elnevezése, a heringkirály. A farokúszója fejletlen, ami a hal kígyózásszerű úszásmódjára vezethető vissza. Ragadozó életmódot folytat, fő táplálékai az apró, világító garnélák, a lábasfejűekLenyűgöző drónvideó - kardszárnyú delfinek csatlakoztak egy új-zélandi úszóhoz. és halak.

Szíjhal tetem
Forrás: Catalina Island Conservancy


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!