Egy orangutánmenedéken kezdtek illegális erdőirtásba Borneó szigetén

Indonéziai lakosok Borneó szigetEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. én kiirtották egy orangutánoknak létesített vadvédelmi terület erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. ségének mintegy ötödét, veszélyeztetve a főemlősök vadonba való visszatelepítésének esélyeit. A borneóTöbb mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón. i orangutánok fennmaradásáért küzdő Borneo Orangutan Survival Foundation nevű alapítvány illetékese elmondta, hogy IndonéziaEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. más részéről érkezett emberek kivágták a fákat és mezőgazdasági terményeket telepítettek.

Fotó: BOS Foundation

Az emberi tevékenység nagyon közel zajlik a menedékhely “erdei iskolájához”, ahol több mint 20 orangután él félig önállóan, tanulva az élelemszerzést, a fészekkészítést lombokból és más, túléléshez szükséges jártasságot, ami szükséges rehabilitációjukhoz a vadonban.

Fotó: BOS Foundation

Az alapítvány az 1850 hektáros területet a helyiektől vásárolta meg és helyreállította az erdőséget, amely ma már 170 orangután otthonául szolgál. Az idegenek mintegy 340 hektár területet foglaltak el illetéktelenül, a helyi rendőrség nem lépett fel ellenük. Az alapítvány ezért Kelet-Kalimantan térség kormányzójához fordult segítségért.

Fotó: BOS Foundation
Fotó: BOS Foundation

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert számuk negyven év alatt mintegy kétharmadával csökkent. Adatai szerint jelenleg alig több mint százezer orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón trópusi esőerdőA tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén. kben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. Az erdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul az orangutánpopuláció csökkenéséhez.

Fotó: BOS Foundation

Bloomberg, BOS Foundation/Facebook, orangutan.or


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!