Egy közelben lévő törpegalaxist fedeztek fel a csillagászok

Egy négyszázezer fényévre, vagyis csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászati léptékkel a közelben lévő törpegalaxist fedeztek fel a csillagászok. A Cambridge-i Egyetem csillagászai az Európai Déli ObszervatóriumEgy ausztrál bozótosban megtalált helyszín lehet a világ legrégebbi csillagvizsgálója. (ESO) Chilében lévő VLTHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. Survey Telescope – VLT Felmérő TeleszkópÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. (VST) távcsövével végzett felmérés adatainak elemzésével fedezték fel a törpegalaxist. Kiss László csillagászFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. az M1 reggeli műsorában elmondta, hogy a felfedezésVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. ugyan nem áttörő jellegű, de segíti a TejútrendszerKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. katalogizálásának és megismerésének folyamatát. Mint hozzátette, a Crater 2 jelzésű, vagyis a Crater csillagképben másodikként beazonosított törpegalaxis a Ferdinánd Magellán portugál felfedező által az 1520-as évek elején megkezdett felfedezéssorozat – Magellán-felhők – legújabb állomása.

Európai Déli Obszervatórium (Fotó: Wikipedia)

vlt-2A VLT  (Very Large Telescope) a 2635 méter magas Cerro Paranal hegyen található, az AtacamaFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. -sivatagban, az ESO üzemelteti (Fotó: Wikipedia/ESO/Yuri Beletsky)

A TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ről úgy vélik, hogy kisebb galaktikus építőkockák összeolvadásával jött létre 10-12 milliárd évvel ezelőtt. Ezeknek az építőkockáknak a mai maradványai a törpegalaxisok, amelyeket nehéz észrevenni, mivel gyakorlatilag a Tejútrendszerünkhöz viszonylag közeli laza csillagfelhőkről van szó – magyarázta a szakember. Kiss László szerint a csillagászoknak észre kell venniük azokat a csillagokat, amelyek azonos színűek, fényességűek és összetételűek. A kutató elmondta, ez nem egyszerű feladat, de megtehető, elsősorban a manapság működKöd öntötte el a Grand Canyont - 10 évente látható természeti jelenség. ő digitális égboltfelméréseknek köszönhetően, amelyek során nagy távcsövekkel akár sok százmillió csillagról készülnek homogén mérések. A Crater 2 a 49. ismert törpegalaxis-kísérője a Tejútrendszernek. A szakember szerint a törpegalaxisok egy része még be fog csapódni a Tejútrendszerbe, ez azonban több milliárd év múlva fog bekövetkezni.

galaxy

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!