Dinoszauruszok gyilkosa lehetett Belzebub békája

Dinoszauruszok gyilkosa lehetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo Ampinga). A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. ának erejét: 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos erőt fejt ki.

Forrás: Scientific Reports

“A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga” – mondta Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa. A szarvasbéka más békákra, kígyóFiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva. kra, rágcsálókra is vadászik, erős állkapcsával ragadja meg és gyűri le áldozatát.

Forrás: Scientific Reports  

Jones az adatokat a kihaltKiderült, hogyan halt meg az egyik utolsó dodó. Belzebub békája méreteihez igazította, így az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k – tigrisek, farkasokA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. – állkapcsának erejével. “Ezzel az erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére” – jelentette ki Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Az ördögbéka, pokolbéka vagy ördögvarangy néven is ismert Belzebub békája 41 centiméter hosszú lehetett, több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei.

Forrás: Wikimedia Commons/Nobu Tamura


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!