Dinoszauruszok gyilkosa lehetett Belzebub békája

Dinoszauruszok gyilkosa lehetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo Ampinga). A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. ának erejét: 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos erőt fejt ki.

Forrás: Scientific Reports

“A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga” – mondta Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa. A szarvasbéka más békákra, kígyóFiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva. kra, rágcsálókra is vadászik, erős állkapcsával ragadja meg és gyűri le áldozatát.

Forrás: Scientific Reports  

Jones az adatokat a kihaltKiderült, hogyan halt meg az egyik utolsó dodó. Belzebub békája méreteihez igazította, így az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozóÚgy harapott a kardfogú, mint egy házimacska. k – tigrisek, farkasokA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. – állkapcsának erejével. “Ezzel az erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére” – jelentette ki Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Az ördögbéka, pokolbéka vagy ördögvarangy néven is ismert Belzebub békája 41 centiméter hosszú lehetett, több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei.

Forrás: Wikimedia Commons/Nobu Tamura


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!