Csodaszép belvárosi házak

BudapestA Széchenyi fürdő nyerte az év legjobb nemzetközi gyógyfürdője díjat. építészete világszinten is legendás. Közel minden kerületben van valami figyelemre méltó építészeti alkotás, még az újabbak közül is. A legtöbb látnivaló azonban a városA világ legimpozánsabb toronyházai. szívében, a belvárosban és környékén található. A főváros építészeti alkotásai kedvelt turistalátványosságok is. Ezekkel, a különböző korok stílusaiban elkészült remekművekkel foglalkozik ez a cikk. Milyen stílusokban készültek? A város mely épületei töltenek be azonos funkciót történelmi önmagukkal? Reméljük kielégítő választ tudunk adni ezekre a kérdésekre.

Stílusok a budapesti építészetben

Budapest meghatározó történelmi emléképületei egé26 generációt klónoztak egy egérből. szen a középkorig nyúlnak vissza, tornyok, templomok, sőt, néhol még középkori falmaradványok köré emelt lakóépületek is. Ilyen például a Tárnok utcaKözépkori utca York városában. 9-13.

Azonban Pest és Buda 1873-ban történt egyesítése óta is születtek olyan épületek, melyek kiállták az idők próbáját, és méltán hirdetik elődeink kifinomult esztétikai érzékét. A XIX. század első felében például a romantikus építészet nyert teret. Ez a román és gótikus építészet stílusjegyeit hordozta magában, a múltba tekintést. Ilyen stílusban készült például a Pesti Vígadó és a Nyugati pályaudvar.

Ugyanezen század végén elkezdett megjelenni egy elég speciális stílusirányzat, amely több kor stílusát ötvözte. Ez volt az Eklektika. Az eklektikus építészetet a fővárosban ma már inkább historizáló építészetnek nevezik. Ez a stílusirányzat az 1860-as évektől egészen az 1900-as évekig élte virágkorát. Miért éppen ekkor? Nos az Osztrák-Magyar Monarchia idejében az erős kulturális gazdasági és technológiai fejlődés lehetővé tett az építőipar gyors fellendülését. A historizáló építészet jellemzően a reneszánsz, a barokk, a gótikus és a román stílus elemeit alkalmazta, néhány orientális elemmel tarkítva. A legfontosabb ilyen stílusban készült épületek az Országház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Várkert Bazár és a Szent István BazilikaSzent Márk-székesegyház - Velence leghíresebb épülete. .

Ezzel el is érkeztünk az utolsó jelentősebb építészeti irányzathoz, ami időben is a hozzánk legközelebb eső. A XIX. század végén vagy XX. század elején kezdődött historizmus és eklektika ellen létrejött irányzat neve a szecesszió. Ez az építészeti és művészeti irányzat igyekezett elzárkózni a történelmi múlttól és egy saját narratívát létrehozni. Ebben a stilizált épületdíszítések, a növényszerű ornamentika és az egyenes vonalak kerülése volt segítségére. Ez az új stílus nem félt továbbá eddig kihasználatlan erőforrásokat is felhasználni. Ekkor jelentek meg például az építészetben a bauxit, a vasbeton, az acél és a nagyobb mennyiségű üveg, mint alapanyagok. A legszembetűnőbb példa erre a stílusra az Iparművészeti MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. , de a Földtani Intézet, a Török Bankház, a Sipeky-villa és a Budapesti Állatkert egy része is ilyen stílusban épült meg.

Elérhető építészet

A fent említett építészeti csodák mellett nem szabad elfeledni azt sem, hogy a város ugyebár polgárok életének színtere is. A vidéki élethez képest a fővárosba való költözés ma is hasonló okok miatt kívánatos, mint száz évvel ezelőtt. A fejlett infrastruktúra, a könnyű közlekedésRekordhosszúságú gyorsvasútvonal épült Kínában. , a relatív távolságok minimalizálása és persze a munkalehetőségek mind előnyt jelentenek. Sok, a XX. században már működő épület ugyanabban a funkcióban maradt fenn, mint ahogy eredetileg is használva volt. Kávéházak, cukrászdák, színházak, posták, egyetemek, fürdők, vásárcsarnokok, és nem utolsó sorban lakóépületek. Ezek nagy része a mai napig is ugyanúgy működik,mint régen. Pár átesett kisebb-nagyobb felújítási projekten, de nem mind lett átalakítva. Van amelyiket még ma is eredeti pompájában csodálhatunk meg. Ilyen például a Gellért Szálló, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, a New YorkKözépkori utca York városában. KávéházLakóépületek az építési területek közepén. , vagy éppen Központi Vásárcsarnok.

A fővárosba való költözés régen sem volt egyszerű, azonban a nemrég kezdődött ingatlanpiaci árrobbanás immáron nagyon körülményessé tette. A belvárosi ingatlanok mára már hihetetlenVéletlenül egy búvárt is bekapott a halrajból lakmározó hatalmas bálna. árakon kelendőek. Az V.,VI.,VII: kerületben körülbelül félmillió forint per négyzetméteres árakon bocsátanak áruba lakásokat. A lakás vásárlás lehetősége tehát nem sokaknak adatik meg. Na de mi a helyzet a bérléssel? A bérleti díjak is az egekben vannak, főleg most a tanévkezdés előtt, de azért ez továbbra is szélesebb körben lehet opció azok számára, akik a belvárosba költöznének. Amennyiben megtetszett az építészet és hasonlóan archaikus jellegű házba költöznétek, a Flatfy ingatlankereső oldalt ajánljuk figyelmetekbe. Itt kerületre pontosan tudtok eladó és kiadó ingatlanokat találni, talán nem is olyan horribilis árakon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!