Az űrből láthatók India kirívó anyagi egyenlőtlenségei

Az űrből, műholdfelvételek segítségével láthatók IndiaTöbb mint nyolcvan delfin vetődött partra Indiában. kirívó anyagi egyenlőtlenségei. Pravin Csakravarti és Vivek Dehedzsia indiai tudósok az amerikai légierő meteorológiai műholdprogramjának felvételeit tanulmányozták. A programban részt vevő szatellitek naponta 14-szer kerülik meg a Földet, éjszaka szenzorokkal készítenek felvételeket a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. felszínén látható fényekről. A felvételekre ráhelyezték az indiai körzeteket ábrázoló térképet, így egyedülálló világítási adatbázist hoztak létre kerületenként, az időbeli alakulást is mutatva.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Tizenkét indiai állam 640 körzetéből 387-at tanulmányoztak. Ezekben a térségekben él az ország lakosságának 85 százaléka és itt állítják elő a GDP 80 százalékát. A két kutató az új módszerrel a jövedelmi különbségeket vizsgálta meg – írja a BBC. India legnagyobb részén a sötétség uralkodik, mivel ott kevés gazdasági tevékenységet folytatnak. A fények részletekbe menő elemzése azonban azt mutatta, hogy az egyenlőtlenség a szövetségi államok között és azokon belül is növekszik.

Forrás: flickr/Foundations World Economic Forum
Forrás: Wikimedia Commons/Utcursch

Tizenkét szövetségi állam mintegy 380 körzete átlagosan ötödannyira volt kivilágítva, mint MumbaiLakóházak Mumbaiban. vagy BengaluruMérgező habot ont magából egy szennyezett indiai tó. metropoliszok. A körzetek 90 százaléka csak harmadannyira fényes éjjel, mint az összes körzet tíz százaléka. Az arány sokat romlott 1992 és 2013 között. Ugyan az 1991 előtti évek a különböző indiai államok jövedelmeinek lassú kiegyenlítődési trendjét mutatták, az utána következő években a különbségek nőttek. A két kutató úgy találta, hogy 2014-ben a három leggazdagabb szövetségi állam egy átlagos lakója háromszor olyan gazdag volt, mint a három legszegényebb állam átlagos lakója.

Forrás: Wikimedia Commons/Aditya Kabir

Dehedzsia, a mumbai IDFC Intézet kutatója szerint egyre nő a különbség a szövetségi államok és az államokon belül a körzetek között, nem azért, mert a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig még szegényebbek, hanem mert a szegények nem gazdagodnak elég gyorsan, hogy csökkenjen a különbség. “A területi egyenlőtlenségek ilyen mértéke példátlan a modern világ történetében egy szövetségi államon belül” – mondta a kutató.

Forrás: flickr/Sthitaprajna Jena
Forrás: Wikimedia Commons/Kounosu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!