Az Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble

Az UránuszZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg, és egyben a bolygó korábban “elveszített” sarkait találta meg újra a HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. űrteleszkóp. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAÉrdekes eredményeket hozott a NASA ikerkutatása - így működik a szervezet a világűrben. ) és az Európai Űrügynökség (ESA) csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászati műholdja segítségével a csillagászok a Naptól az Uránusz felé áramlott két erőteljes napszél-kitörés okozta bolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. közi lökéseket és ezeknek az Uránusz sarki fényeire gyakorolt hatását vizsgálták. Ekkor figyelték meg az Uránuszon valaha látott legintenzívebb sarkifény-jelenségeket – írja a Phys.org tudományos lap.

Forrás: ESA/Hubble & NASA, L. Lamy/Observatoire de Paris

A sarki fényeket elektromos töltöttségű részecskék, például elektronok áramlása okozza, melyek különböző forrásokból származhatnak, például napszélből, a bolygó ionoszférájából. A részecskék az atmoszféra gázatomjaival ütköznek, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigén és nitrogén fénykibocsátással reagál – ez a sarki fényFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. . A JupiterA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. és a SzaturnuszA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. sarki fényeit már alaposan tanulmányozták a csillagászok, az óriási jégbolygó, az Uránusz fényeiről azonban keveset tudni. 2011-ben a Hubble volt az első földi bázisú űrteleszkóp, amelynek sikerült felvételt készítenie az Uránusz aurórájáról.

2012-ben és 2014-ben a Párizsi Obszervatórium csillagászainak vezetésével újabb vizsgálatokat végeztek, a sarki fényeket a Hubble-ra szerelt, ultraibolya-sugárzással operáló spektrográf (STIS) segítségével vizsgálták. Így gyűjtötték össze az első bizonyítékokat, amelyek szerint az erőteljesen fénylő régiók a bolygóval együtt forognak. Újra felfedezték az Uránusz rég “elveszített” mágneses sarkvidékeit is, amelyek nem sokkal azután tűntek el a kutatók szeme elől, hogy 1986-ban a Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. 2 felfedezte őket. “Eltűnésük” egyik fő oka, hogy a bolygó felszíne gyakorlatilag teljesen jellegtelen és tagolatlan. A FöldMegfejtették a napkitörések titkát. északi és déli sarkainál megjelenő sarki fény órákon keresztül megfigyelhető, az Uránusz 2011-ben regisztrált aurórái csak perceken át világítottak.

MTI, NASA, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!