Az arab világ modern és monumentális építészeti csodái

A kőolaj-kitermelés több közel-keleti arab országItt a legjobb nőnek lenni . ot tett gazdaggá az utóbbi évtizedekben. Ezen országok a befolyt dollár milliárdokból óriási infrastrukturális fejlesztéseket folytatnak, és őrült építkezésekbe kezdtek. A Perzsa-öböl partján például egymást érik a mesterséges szigetekDubai mesterséges szigetei. , tucatszám épülnek a felhőkarcoló412 méter magasan a "semmi" felett. k, és soha nem tapasztalt mértéket öltött a luxusLuxus hotel a sivatag közepén. ra való igény. Nem véletlen, hogy a térségben manapság a modern kor építészeti csodái születnek.

Dzsumeira Pálma

A Dzsumeira Pálma, vagy nemzetközileg ismert nevén Palm Jumeirah egy mesterséges szigetEladó a meseszép olaszországi Li Galli szigetcsoport. DubaiVideóra vették ahogy egy autós az anyósülésen szállít egy oroszlánt Dubaiban. partjainál. A Perzsa-öböl vizén kialakított, pálmát formázó szigetMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. 2001 és 2007 között épült, munkálataihoz hét millió tonna követ, és kilencven millió köbméter homokot használtak fel. Hossza 12 kilométer lett, átmérője pedig öt kilométer. A Dzsumeira a Pálma-szigetekEladó a meseszép olaszországi Li Galli szigetcsoport. nek nevezett projekt egyelőre egyetlen lakható darabja; törzsén szállodák és apartmanlakások, levelein luxusvillák épültek, míg a hullámtörőként is szolgáló, félkört formázó földnyelven a világ legjelentősebb hotelláncai vannak jelen.

Dzsumeira Pálma

Burdzs Kalifa

Dubai építészeti nagyravágyását nem csak a partjainál sorakozó mesterséges szigetek, de a központjában álló óriási felhőkarcoló1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. k is jól tükrözik, köztük a világ jelenleg legmagasabbTokyo Skytree - a világ második legmagasabb épülete. épülete, a Burdzs KalifaSasreptetés a világ legmagasabb épületéről. . A 160 emeletes, 828 méter magas felhőkarcoló 2010-es átadásakor több mint háromszáz méterrel előzte meg a korábbi világrekordert, a Taipei 101Különleges és látványos felhőkarcolók. -et. A 124. emeleten kialakított kiláElképesztő természet: a Luzon-sziget szigetének szigete. ja, éttermei, hotelei és bevásárló központjai miatt a turisták előszeretettel keresik fel. Noha a tervezés és a kivitelezés egésze külföldi irodák által, illetve vendégmunkásokkal zajlott, az épület jelenleg a dubaiak legnagyobb büszkesége.

Burdzs Kalifa

Infinity Tower

Az Infinity Tower2020-ra készül el a világ legmagasabb felhőkarcolója. , vagy Végtelenség-toronyTokyo Skytree - a világ második legmagasabb épülete. szintén egy Dubaiban álló felhőkarcoló, amely az emirátus más építményeivel ellentétben nem monumentalitásával érdemes a figyelemre, hanem a világon egyedül álló, csavart formájával. A jelenleg építés alatt álló felhőkarcoló érdekessége ugyanis az, hogy a szerkezetben lévő csavar miatt teteje kilencven fokban elfordul a talpazathoz képest. Az Infinity hetvenhat szintes, és 306 méter magas lesz. Dubai egyik legfelkapottabb mesterséges öblében, a Dubai Marinában áll, ahonnan mind a tengerre, mind a városra tökéletes a kilátás, így valószínű a válságHátrahagyott luxusautók Dubaiban. ellenére is hamar elkelnek majd a benne árult lakások.

Infinity Tower

Burdzs al-Arab

Az önmagát a világ első hétcsillagos szállodájaként hirdető Burdzs al-ArabDubai 50 évvel ezelőtt és ma. DubajÖnvezető légitaxit teszteltek Dubaiban. partjától nem messze, egy apró mesterséges szigeten áll, melyet egy híd köt össze a szárazfölddel. A hotel5 különleges hotel szerte a világon. 1999 óta fogad vendégeket, és neve az elmúlt bő egy évtizedben összeforrt a határtalan luxussal. A vitorlát formázó épület minden négyzetmétere a fényűzést hirdeti; éttermeiben a világ szinte minden gasztronómiai irányzatát megtalálni, lakosztályaiban pedig uralkodóknak járó bánásmódot kap minden vendég. Amellett, hogy a jelenkor arab luxusának jelképe, a Burdzs al-Arab évekig tartott egy konkrét rekordot, méghozzá a világ legmagasabb szállodájának címét, melyet 321 méteres magasságával szerzett meg.

Burdzs al-Arab

Katar Gyöngye

Bár építészetileg Dubai jelenleg az arab világ Rómája, rajta kívül több más arab város25 nagyváros a legimpozánsabb Felhőkarcolókkal - 2.rész. is óriási változáson esett át a közelmúltban. KatarDoha - látványos time-lapse videó Katar fővárosáról. például főváros1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. át, Dohát fejleszti gőzerővel, és a munkálatok része egy mesterséges sziget1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. , a Katar Gyöngye. A dollármilliárdokból készült sziget öbleivel, sétányaival, és épületeivel az európai luxus ízlésvilágátA világ legmagasabb duzzasztógátját építik Kínában. igyekszik magáévá tenni, ami leginkább a Velencére hajazó lagúnáiban, valamint a Francia Riviérát másoló kikötőiben és strandjaiban nyilvánul meg.

Katar Gyöngye

Abrádzs al-Bajt

A muszlimok első számú zarándokhelye, Mekka is óriási fejlesztések alatt áll, a Kába szentélyt rejtő nagymecset szomszédságában például egymás után épülnek a nagyobbnál nagyobb épületek. Ezek közül a közelmúlt legnagyobb beruházása az Abradzs al-Bajt, amely egy óriási épületkomplexum. A komlpexumot hét épület alkotja, köztük egy 601 méteres, mely jelenleg a világ második legmagasabb felhőkarcolója. A zarándokokat váró luxushotelFöldalatti luxushotel épül Sanghajban. ként is szolgáló épület tetején egy, a Big Benénél hatszor nagyobb óra található, melynek minden egyes óralapja negyvenhat méter átmérőjű.

Abrádzs al-Bajt

Durrat al-Bahrein

A Perzsa-öböl egy másik állama, BahreinAz Élet fája - 400 éves fa a bahreini sivatagban. sem marad el Dubaj és Katar mögött: a gyöngyhalászatot kőolaj-kitermelésre váltó apró szigetállam egy mesterséges szigetcsoportMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. ot épített az öböl vízén, Durrat al-BahreinDurrat al-Bahrein - Bahrein mesterséges szigetcsoportja. néven. A 2004-ben indult beruházás hatmilliárd dollárba került, és méreteit jól mutatja, hogy huszonegy négyzetkilométerrel növelte Bahrein területét. A lakóparkként használt Durraton villák állnak, melyek majd mindegyike saját partszakasszal bír.

Durrat al-Bahrein


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!