Átrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege

Átrajzolhatja a FöldA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. képét az antarktiszi olvadásFolyamatosan metángázt bocsát ki a légkörbe az olvadó grönlandi jégtakaró. , amely az amerikai űrkutatási hivatal (NASAAz Endeavour űrsikló utolsó útja. ) műholdas kalkulációi szerint a múlt évtizedben évente 130 milliárd tonna jégVáltozás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül. vizével növelte a tengereket. Ez a mennyiség több mint 356 ezer Empire State BuildingHíres építkezések a múlt századokból. tömege, több mint 1,3 millió olimpiai úszómedence megtölthető vele. Az olvadás gyorsul. A déli-sarkvidéki olvadás a legrosszabb esetben három méterrel emeli meg a tengerszintet egy-két évszázad alatt, ezzel sűrűn lakott partvidékek vonalát alakíthatja át.

Antarktiszi jégolvadás

A melegedés az Antarktiszi-félszigeten a legerősebb, mert ez a földdarab a nála melegebb óceánba nyúlik bele. A NASA számításai szerint évente mintegy 48 milliárd tonna jég olvad a vízbe. A vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. alulról melegíti a jeget, amely emiatt a szárazföldre húzódik vissza. A hőmérséklet három Celsius-fokot emelkedett az elmúlt ötven évben, itt sokkal gyorsabb a melegedés, mint a Föld átlaga – mondta Ricardo Jana, a Chilei Antarktiszi Intézet jégkutatója. Noha a félsziget 97 százalékát még mindig jég borítja, már egész völgyek bukkantak ki alóla – magyarázta Peter Convey, a brit antarktiszi kutatóprojekt munkatársa, aki tíz év után látogatott a félszigetre.

Antarktiszi jégolvadás

A növényzet bizonyos szempontból pozitív választ ad a változásokra – vélte Angelica Casanova, a helyszínen dolgozó botanikus. A geológusok a múlt hónapban vették észre a műholdfelvételeken, hogy a Larsen CHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. nevű félsziget vízbe nyúló, úgynevezett selfjegének egy jégtörésvonala mintegy 20 kilométerrel nőtt 2014-ben. Fenyegető jel, hogy a törésvonalTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. olyan típusú jégen haladt tovább, amely általában meg szokta állítani azt.

Antarktiszi jégolvadás

Néhány évvel ezelőtt a tudósok úgy képzelték, az Antarktiszon egyensúly uralkodik, nem hízik és nem olvad a jég. GrönlandFolyamatosan metángázt bocsát ki a légkörbe az olvadó grönlandi jégtakaró. állapota miatt aggódtak inkább, oda könnyebb volt eljutni, feltűnőbb volt a változás. Mióta a világ túlsó felét is elkezdték vizsgálni, az aggodalmak súlypontja is áthelyeződött. Már két tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. is “visszafordíthatatlannak” és “megállíthatatlannak” nevezte a Nyugat-AntarktiszHatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon. jégolvadásTöbb mint 10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon. át. A kontinens keleti részén nő a jég, mert a levegő és a víz hidegebb, ám nem olyan mértékű a gyarapodás, ahogy a nyugati oldal veszíti a jeget. “A Déli-sarkvidék sokáig sötét ló volt. Most nem ezt mondanám rá, inkább azt, hogy sokkal ijesztőbb, mint korábban gondoltuk” – hangsúlyozta Ian Joughin, a Washingtoni Egyetem jégkutatója.

Antarktiszi jégolvadás

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!