A víz alatti homokkörök rejtélye

Cimkék: , , , , , ,

Yoji Ookata búvárfotós a félig trópusi éghajlatú Amami Shima térséget fotózta, mikor nagyjából 25 méterre a felszíntől különös dologra lett figyelmes. A tengerfenéken geometriai alakzatokat fedezett fel; szabályos köröket, középponttal. A külső kör átmérője nagyjából 2 méter volt, a belsejében mérnöki pontosságú alakzatok helyezkedtek el egymástól azonos távolságra. Az alkotás közepe egy kiugró dombocska volt. Pont úgy nézett ki, mintha egy vízA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. alatti művész készítette volna őket. Ookata kollégáit hívta a rejtélyA Nazca-vonalak rejtélye. megfejtésére. Megmutatta a furcsaEgy különös utazás - ingyenes világkörüli út, egy feltétellel. alakzatokról készített képeket, de ők sem tudták, hogy mi lehet ez. Sokáig értetlenül állatak a jelenség előtt, majd egy tudományos forgatócsoport le is leplezte a jelenséget, melyet a “The Discovery of a Century: Deep Sea Mystery Circle,” műsorban be is mutattak. Kiderült, hogy egy apró gömbhalféle készítette a köröket.

Rejtélyes víz alatti körök

A 1,5-2 méter átmérőjű alakzatok, néhol tengeri kagylóKutatók ölték meg a legöregebb élőlényt. kkal díszítve, nem csupán esztétikus mesterművek, hanem az állat szaporodásában is nagy szerepet játszanak. Ezt a gömbhalfélét Japánban leginkább egzotikus ételként ismerik, bárA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. ha nincs megfelelően elkészítve, rendkívül mérgező. A nőstény állat a köröket az uszonyaival és testével ássa a homokba, azzal a céllal, hogy a hím könnyebben rátaláljon, és párosodjon vele. Megfigyelték, hogy minél díszesebb a kör, a hím annál egyszerűbben találja meg párját. A tengeri kagylók sem csupán azért kerülnek a körökbe, mert szépek: a kör közepére helyezett ikráknak nyújtanak menedéket, majd fontos tápanyagforrásként szolgálnak a kikelt kishalaknak.

Rejtélyes víz alatti körök

Rejtélyes víz alatti körök

Rejtélyes víz alatti körök

Rejtélyes víz alatti körök

Rejtélyes víz alatti körök

Rejtélyes víz alatti körök


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!