A világegyetem hajnaláról származó szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel

Nem sokkal az univerzumAz univerzum egyik legsötétebb helye. születése után keletkezett 83 szupermasszív fekete lyukElőször sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. at fedezett fel egy japánA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. , tajvani és amerikai csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászokból álló kutatócsoport. A Princeton Egyetem munkatársaként dolgozó Michael Strauss szerint egészen elképesztő, hogy ilyen gigantikus képződmények alakultak ki nem sokkal a 13,8 milliárd éve bekövetkezett ősrobbanás után – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: Yoshiki Matsuoka/Subaru Telescope

A most felfedezett égitestekkel jelentősen nőtt azoknak az ismert feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukaknak a száma, amelyek abból a korból származnak, amikor az univerzum történetének még csak 5 százalékánál tartott. A The Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban közölt eredmények elsőként mutatják be, hogy mennyire gyakoriak a fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. az univerzum korai történetében.

Forrás: NAOJ
Forrás: NAOJ

A szupermasszív, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukak tömege akár milliószor vagy milliárdszor felülmúlhatja Napunkét. A legtöbb galaxisÓriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai. centrumát egy-egy ilyen gigantikus képződmény uralja.

A fekete lyukak intenzíven falják a körülöttük keringő anyagot: csillagokat és csillagközi gázokat. A fekete lyukba zuhanó anyag egy rendkívül forró anyagtömeget, úgynevezett akkréciós korongot hoz létre, amely a lyuk körül kering. Az így keletkezett óriási fényű kvazárFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , azaz csillagszerű rádióforrás általában távoli galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. aktív magja.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A mostani felfedezés"Elvarázsolt kertre" bukkantak a régészek Pompeji romjai között. a japán nemzeti obszervatóriumnak a hawaiiLeállították a világ egyik legnagyobb teleszkópjának építését. Mauna KeaLeállították a világ egyik legnagyobb teleszkópjának építését. vulkánon működő teleszkópja által gyűjtött adatokon alapult.

Forrás: Alan L/flickr/Wikimedia Commons 

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!