A világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkantak Hawaii környékén

“Családiautó-méretű” tengeri szivacsot fedezett fel két HawaiiA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. környékén kutató tudós, akik szerint valószínűleg a világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkantak. Az óriási tengeri szivacsot a hawaii partok közelében több mint kétezer méter mélyen, távirányított kis tengeralattjáróról filmezték le. A tudósok tavaly nyáron végeztek kutatásokat a 362 ezer négyzetkilométeren elterülő Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban.

Hatalmas mérete miatt a szivacsok közé sorolták az élőlényt, valószínűleg egy új szivacsfaj tagja lehet – közölte a tanulmányt jegyző Daniel Wagner, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel az Egyesült Államok. ) tudósa, aki a Hawaii Egyetem biológusával, Christopher Kelley-vel együtt tette a felfedezést.

tengeri-szivacs-2Forrás: NOAA Office of Ocean Exploration and Research

Wagner a CNN-nek elmesélte, hogy a legtöbb szakember, akinek megmutatták a videofelvételt, azt mondta, hogy még sohasem látott ilyesmit. A kutatók mintát is vettek a szivacsból, hogy megpróbálják azonosítani, vagy legalább azt megvizsgálni, mely fajjal lehet rokon. Azt is szeretnék megállapítani, hogy hány éves lehet. A mai tudományVisszatért a nyolc hónapos elszigeteltségből a Mars kutatócsapata. már elég sokat tud a tengeri szivacsok élettartamáról, néhány korábban megtalált nagyobb példány életkorát 2300 évesre becsülték. Wagner szerint a Hawaiinál felfedezett óriási, 3,5 méter hosszú, 2 méter magas és 1,5 méter széles szivacs évszázadokkal lehet idősebb azoknál.

tengeri-szivacs-3Forrás: NOAA Office of Ocean Exploration and Research

tengeri-szivacs-4Forrás: NOAA Office of Ocean Exploration and Research

Korábban egy 1887-ben KanadaAz elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek. nyugati partjainál talált tengeri szivacsot tartottak a legnagyobbnak: a szivacstelep 3,4 méter hosszú, egy méter magas és fél méter széles volt. A szivacsok az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó vízi, legtöbbször tengeri állatokTömegesen elpusztult tengeri élőlények tetemei sodródnak partra Chilében hónapok óta. . A NOAA és a Hawaii Egyetem kutatói a Marine Biodiversity folyóirat legfrissebb számában publikálták a felfedezést.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!