A világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik

A Patagotitan nevet kapta a világ legnagyobb dinoszauruszaKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. , mely mintegy 76 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett – olvasható a fajt leíró friss tanulmányban. A korábban legnagyobbnak vélt dinoszauruszBizarr kinézetű, kacsacsőrű dinoszaurusz maradványai kerültek elő Mongóliában. az Argentinosaurus volt. A Patagotitan mayorumKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. körülbelül 100 millió évvel ezelőtt élt a mai ArgentínaA Földön valaha élt legnagyobb dinoszauruszok maradványait találták meg. déli részén, Patagóniában – írta az argentin Egidio Feruglio paleontológiai múzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. munkatársa, José Carballido vezette kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) friss számában. Az őshüllő a nevét arról a területről kapta, ahol 2013-ban egy földműves a gigászi lény csontmaradványaira bukkant.

Fotó: Paleontológico Egidio Feruglio
Fotó: Dr. Alejandro Otero, Paleontológico Egidio Feruglio

A New YorkUtazás a New York-i metrón a 70-es és 80-as években. -i Természettudományi Múzeum 2016 januárjában a világ legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. rekonstruált dinoszaurusz-csontvázaként ünnepelte a leletek alapján készült öntvényt, melynek modellje akkor még nem kapott rendszertani nevet. Az gipszcsontváz akkora, hogy a feje kilóg a New York-i múzeum előcsarnokába. A legendás T. rex és a többi ősi ragadozó törpének néz ki mellette a tudósok szerint, akik a friss tanulmányban elvégezték a faj tudományos leírását és nevet is adtak neki.

Fotó: American Museum of Natural History
Fotó: J. Farfaglia

“Egyáltalán nem gondolom, hogy ezek a dínók félelmetesek voltak, valószínűleg gigantikus, lassan mozgó állatokról beszélünk” – vélte Diego Pol, a tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. egyik szerzője. A nagy kérdés a tudósok szerint az, hogy nőhetett ekkorára egy őshüllő. Valószínűnek tartják, hogy a virágos növények korabeli gyors, robbanásszerű elterjedésével függött össze, ami az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. k növényzetével együtt a dínók “korlátlan fogyasztást kínáló büféje” volt.

Fotó: Museum of Paleontology Egidio Feruglio

Seeker, PNAS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!