A világ legkülönlegesebb sivatagjai

A sivatagBungle Bungles, Ausztrália - A végtelen sziklamező. szó hallatán mindenki végtelen homoktengerre és forróságra gondol. Képzeletünkben állandóan változó formájú dűnék és egy-egy biztonságot és pihenést jelentő oázisHuacachina - festői oázis a perui sivatagban. jelenik meg. Pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy minden sivatagHatalmas repülőgép temetők Amerikában. homokból áll. A következő összeállításban a Föld legkülönlegesebb sivatagjait mutatjuk be.

A leghavasabb: Taklamakán sivatag, Ázsia

Kínában található a világ egyik legnagyobb sivataga, amelynek északi és déli szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. én húzódott a SelyemútA világ legkátyúsabb útja [Videó]. egy-egy ága. KülönlegességA világ legnagyobb barlangja. ét az éghajlata adja, mert mélyen a kontinens belsejében van, közel SzibériaJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. levegőjéhez. Télen a mínusz 20 fok sem ritkaSikerült lefilmeznük a kutatóknak egy kihaltnak vélt bálnát. , de nyári éjszakákon is fagypont körüli a hőmérséklet. 2008-ban fordult elő itt egy eddig még nem tapasztalt jelenség: a sivatag teljes területét hó fedte a téli viharok idején, több napon keresztül.

Taklamakán sivatag

Taklamakán sivatag

Taklamakán sivatag

A legvizesebb: Lencóis Maranhenses, Brazília

270 négyzetkilométernyi területen fekszik ez a természeti csodaA világ 7 természeti csodája. , BrazíliaA világ 7 természeti csodája. északi partjainál. Édesvizű lagúnákkal tarkított fehér homoksivatagA homoksivatagok változatos világa. kápráztatja el az ide látogatókat. Ezek a kis tavakWadi Shab - Omán természeti csodája. az eső"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. s évszakban keletkeznek, február és július között. Mivel ezen a területen a sivatagi éghajlatnak megfelelő csapadékmennyiség háromszázszorosa hullik, érthető lesz a látvány. A kis tavakban fürdeni is lehet, ami nem mindennapi élmény, tudván, hogy egy sivatag. Ráadásul nem is leszünk egyedül a vízben, mert halak és teknősök is élnek a lagúnákban. A száraz évszakban azután a tavacskák kiszáradnak és a táj a szokásos sivatag képét mutatja.

Lencóis Maranhenses

Lencóis Maranhenses

Lencóis Maranhenses

A legsósabb: Salar de Uyuni, Bolívia

A világ legnagyobb Salar de Uyuni, a világ legnagyobb sómezője. s sivataga. Sima felülete tükörként adja vissza az égbolt látványát. A só-sivatag helyén negyvenezer évvel ezelőtt egy tó volt, aminek kiszáradása után csupán két sós meder maradt hátra. A nagyobbik az Uyuni, amiből évente 25 ezer tonnányi sót bányásznak.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

A legfehérebb: Farafra sivatag, Egyiptom

Az EgyiptomTöbben meghaltak Egyiptomban a 47 fokos hőség miatt. nyugati részében található sivatag a közeli oázisról, Farafráról kapta nevét. A gyönyörű növényvilágának és ősi építményeinek felfedezése után lehet elindulni a kirándulásra a fehér sivataghoz. Nevét onnan kapta, hogy színe sokkal világosabb, mint a homoksivatagoké. Érdekességei ezen kívül azok a képződmények, melyeket a trópusi szelek vájtak ki a kréta-szerű sziklákból.

Farafra

Farafra

Farafra

A legszárazabb: Atacama sivatag, Chile

Kavics és homoksivatag az Andok lábai és a Csendes-óceán között, ahol évente átlagosan 3 mm eső hull, de volt olyan időszak is, amikor 40 éven keresztül egyáltalán nem volt csapadék. Egyes részein azonban tengeri köd ül, ami mégis lehetővé teszi bizonyos növények, zuzmók, kaktuszok jelenlétét. Egy másik rekorddal is dicsekedhet ez a vidék: 2500 méteres tengerszint feletti magasságával ez a világ legmagasabban fekvő sivatagja is. Leghíresebb oázisa, a San Pedro, igazi felüdülést jelent ősi kultúrájával és különlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. növényzetével.

Atacama

Atacama

Atacama

A legöregebb: Namib sivatag, Namíbia

Az országOrszágok, melyek hamarosan eltűnhetnek. nyugati részén, az Atlanti-óceán partvidékén terül el. Neve a nama törzsi nyelven kopár országot jelent. Felszíne nagyon változatos, mivel a akár 300 méter magasságú homokhegyeket és dűnéket is épített. Rendkívül “színes” sivatag, mert az alapkőzettől függően váltakozik a homokWhiteheaven Beach – Ausztrália legszebb tengerpartja. színe. Az évi csapadék-mennyiség nagyon alacsony, egyes részein egyáltalán nem esik eső.

Namib sivatag

Namib sivatag

Namib sivatag

A legvörösebb: Simpson sivatag, Ausztrália

AusztráliaWhiteheaven Beach – Ausztrália legszebb tengerpartja. területén négy sivatag található, a legismertebb ezek közül a piros, vagyis a Simpson sivatag, mely nevét jellegzetes színéről kapta. A világ talán legelhagyatottabb vidéke ez, és itt láthatóak a leghosszabb párhuzamosan futó dűnék is. Ezek a 3-6 méter magas képződmények az ott élő növényzetnek köszönhetően állandóak. A sivatagot a nyári időszakban lezárják a turisták elől, hogy elkerüljék a halálos tragédiákat, melyeket általában az okozza, hogy az utazók felkészületlenül, kevés vízzel indulnak el. Ráadásul a kirándulások általában hosszabbak lesznek a tervezettnél, mivel még a terepjárók nem bírják a hőséget és az elhagyatottKolmanskop, szellemváros a Namib-sivatagban. területen lerobbant autókat nem találják meg időben a mentő-csapatok.

Simpson sivatag

Simpson sivatag

Simpson sivatag

A legnagyobb: Szahara, Afrika

Ez az, amire mindenki gondol, ha sivatagot említenek. Persze ez nem is véletlen, hiszen ez a világ legnagyobb sivatagja, egy Európa nagyságú terület, ami évről évre nagyobb lesz, mintegy 50 kilométerrel délre terjeszkedve. Felszíne nemcsak homok, hanem kő és sziklaBungle Bungles, Ausztrália - A végtelen sziklamező. is. Egynegyednyi részét hegyek borítják, ezek közül a legmagasabb a 3145 méteres, a Csádban levő Emi Koussi hegyRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. . PiramisA világ 8 legnagyobb piramisa. alakú homok-dűnéi 150, míg homokdombjai akár 300 méter magasak is lehetnek. Több folyója is van, de csak a Nílus és a Niger folyók állandóak, a többi az esős évszak vízhozamáTöbb ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban. l függően ideiglenes és változó ideig él. Területén ma is több mint 2,5 millió ember él.

Szahara

Szahara

Szahara


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!