A töviskoronás tengericsillag

A töviskoronás tengericsillagRobotjárőrt fejlesztettek ki az óriási korallevő tengericsillagok levadászására. valóságos átok a korallszirteken, hiszen a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. legnagyobb természetes ellensége. Ahol tömegesen felbukkan, ott egész szirteket tehet tönkre.

Töviskoronás tengericsillag

A töviskoronás tengericsillag a Csendes-óceán és az Indiai-óceán forró égövébe tartozó részén él. Különösen nagy számban fordul elő az AusztráliaRajzfilmbe illő erszényes siklik a fák között Ausztrália eukaliptuszerdeiben. keleti felén elterülő Nagy-korallÓriási tempóban pusztul a Nagy-korallzátony. zátonyon.

Töviskoronás tengericsillag

A töviskoronás tengericsillag átmérője a kifejlett állatnál 40, olykor 60 centiméter. A karok száma 15-23. A csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. szájnyílása testének alján, középen helyezkedik el. A tengericsillag védelmét mérgező, nyálkás anyaggal bevont szúrós tüskék százai biztosítják. A tüskéket, izmai segítségével mozgatja. Szívótalpai testének központjából kiindulva sugár alakban futnak végig karjai alsó részén. Az állat ezek segítségével mászik fel a szirtre.

Töviskoronás tengericsillag

Az állat éjjel egyedül vagy kisebb csoportokban indul táplálékkeresésre. Nagy populációsűrűség esetén nappal nagy csapatokban indul élelemszerző útra. Tápláléka kemény, szirtlakó korallokon élő puhatestű korallpolipok. Étkezés közben az állat gyomrával ráhelyezkedik a koralltelepre. Emésztősavai feloldják a korallpolipokat, így csak csupasz vázuk marad hátra.

Töviskoronás tengericsillag

A szaporodási időszak a nyár közepén van. Az állat körülbelül 20 millió petét bocsát a vízbe. A lárvák néhány hétig planktonokként élnek a vízben, majd letelepednek, és felveszik kifejlett alakjukat. A 20 millió petéből, mindössze százan élik túl az első időszakot, és telepednek meg a tengerfenéken. A megmaradt utódokból csak egy tucat éri el az ivarérettséget.

Töviskoronás tengericsillag

Forrás:Wiki


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!