A titokzatos kilencedik bolygó lehet a felelős a Földön bekövetkező tömeges kihalásokért

A NaprendszerVihar tombol a Szaturnuszon. rejtélyesNincs jele, hogy a rejtélyes Oumuamua több lenne, mint csillagközi aszteroida. kilencedik bolygója lehet a felelős a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. ön nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalásokért – állítja egy nyugalmazott asztrofizikus, akinek elmélete szerint a titokzatos planéta, időről időre üstököszáport zúdít a Naprendszer belső része és bolygóVihar tombol a Szaturnuszon. nk felé.

kilencedik-bolygo-2

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. ászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a CassiniViszonylag fiatalok lehetnek a Szaturnusz gyűrűi a Cassini adatai alapján. űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek. Amennyiben a kutatók feltételezései helyesek, akkor a kilencedik bolygó tízszer nagyobb a Földnél és ezerszer messzebb van a Naptól, mint a planétánk. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

kilencedik-bolygo

Az ősmaradványanyag tanúsága szerint nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalások legalább akkora rejtélyt jelentenek a tudósok számára, mint a titokzatos kilencedik bolygó. Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy miért érkeznek üstökösök ilyen menetrendszerűen a Naprendszerbe. A lehetséges magyarázatok közé tartozik, hogy a Nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. egy társcsillaga felelős a jelenségért, amelyet ugyanakkor a TejútrendszerKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. spirálkarjain fokozott kockázattal járó keresztülutazás is okozhat. Daniel Whitmire nyugalmazott asztrofizikus új elmélete szerint azonban, ha valóban léteznek periodikus kihalási események, azokért a kilencedik bolygó különlegesElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. keringési pályája lehet a felelős. Amikor ugyanis a planéta 27 millió évente keresztülhalad a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-övNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. ön, üstökösöket lök a Föld és a Naprendszer belső része felé. Ezek az üstökösök becsapódhatnak a Földbe, csökkentve a bolygót érő napsugarak mennyiségét, ami kihalási eseményekhez vezethet.

kilencedik-bolygo-bizonyitek

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!