A tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén

A tiltás ellenére folyik a fakitermelés az orangutánok élőhelyén Indonéziában, bár az indonéz kormány több mint egy éve leállította az fakivágást Szungai Putri térségében, a környezetvédők szerint tovább folyik az őserdő irtása.

Forrás: BOS Foundation

A GreenpeaceHatalmas bálnákkal figyelmeztet a pusztító műanyagszennyezésre a Greenpeace Budapesten. számolt be arról, hogy vizsgálatai szerint a borneóTöbb mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón. i Szungai Putri erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. ségben fákat vágnak ki, a fakitermelés legalább hat illegális telepen folyik éjszakánként olyan területeken, ahol orángutánokEgy orangutánmenedéken kezdtek illegális erdőirtásba Borneó szigetén. élnek. Az 57 ezer hektáros őserdő mintegy 1200 orangután élőhelye. A környezetvédők fotóin és drónfelvételein a mocsaras terület lecsapolására szolgáló elvezető csatorna, nehéz földmunkagépek és fakitermelésre szánt fák telepítése látható. A Greenpeace közleményében emlékeztetett arra, hogy az indonéz kormány azt ígérte, megvédi a Szungai Putri őserdőt.

Forrás: Greenpeace
Forrás: Heribertus Suciadi/International Animal Rescue/Greenpeace

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) 2016-ban a borneói orangutánokat súlyosan veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. fajjá nyilvánította. A szervezet adatai szerint az 1970-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben, 2016-ra vadászatuk és élőhelyük pusztítása miatt csak százezer maradt belőlük, és 2025-re 47 ezerre csökkenhet a populációjuk. A szumátrai orangutánt még 2008-ban súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánította az IUCN.

Forrás:  flickr/Bernard DUPONT
Forrás:   International Animal Rescue 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!