A természetben már kipusztult szarvasok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

A természetben már kipusztult patások, vietnami szikaszarvasokMűanyaghulladék miatt pusztult el több állat a "szarvasok városában". (Cervus nippon pseudaxis) érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Az egy bikából és három tehénből álló csapat az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) keretében került Nyíregyházára lengyel és cseh állatkertekből. Az EEP 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, ehhez a tenyészprogramhoz idén a Nyíregyházi ÁllatparkJegesmedve érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. is csatlakozott. A faj koordinátorával egyeztetve Wroclawból, Varsóból, Poznanból, illetve Ostrava állatkertjeiből érkeztek a megfelelő genetikai állománnyal rendelkező egyedek, tőlük remélhetőleg a jövő évben szaporulat várható.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A vietnami szikaszarvasok az orvvadászat és a természetes élőhelyük zsugorodása miatt pusztultak ki az 1960-as években. Napjainkban csak védettMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő,  s az országban csak Nyíregyházán láthatók. Jelenleg a világon 360 egyedet tartanak zárt tartási körülmények között. A ritkaJátékos varikölyök ugrándozik a Nyíregyházi Állatparkban. patások a sűrű aljnövényzetű erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. ségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, mely igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bundaBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. színe szürkésbarnává válik és foltok színe is megfakul.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!