A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősökVisszatértek Ciprusra a korábban szinte teljesen kipusztított teknősfajok. minden fajában találtak mikroműanyagot a kutatók, akik két óceán és egy tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. mind a hét faját, több mint száz egyedet vizsgáltak meg – írja a Phys.org.

Az Atlanti- és a Csendes-óceánból, valamint a Földközi-tengerből kifogott minden egyes egyed gyomrában kimutattak mikroműanyagA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. szemcséket a Global Change Biology című szaklapban megjelent tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. készítői.A leggyakoribb a mikroszál volt, ami származhat ruhából, gumiabroncsból, cigarettafilterből vagy hajózási, halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászati eszközökből: kötélből, hálóból.

Forrás:  Papahānaumokuākea Marine National Monument

“Nem tudjuk még, hogyan hatnak a teknősA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. ökre a műanyagrészecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint a nagyobb darabok. További kutatásoknak kell kideríteniük, hogy befolyásolják a vízi élőlények szervezetét az apró szemcsék” – mondta Emily Duncan, az Exeteri Egyetem ökológusa, aki a plymouthi tengerbiológiai laboratóriummal és a GreenpeaceHatalmas bálnákkal figyelmeztet a pusztító műanyagszennyezésre a Greenpeace Budapesten. kutatólaboratóriumával dolgozott együtt a tanulmányon.

A mikroszemcsék szennyezettek lehetnek, baktériumokat, vírusokat hordozhatnak a felszínükön, de az is lehet, hogy sejtszinten ártanak az állatoknak – tette hozzá.

Forrás: Wikipedia/Brocken Inaglory
Forrás: Wikimedia Commons/Wildlifeppl /COTERC 

A vizsgált 102 teknősben több mint 800 szintetikus részecskét találtak, azonban csak a tápcsatornájuk egy részét kutatták át, becsléseik alapján akár ennek húszszorosa is lehet az összes mikroszemcse száma. A kutatók szerint a lenyelt műanyagok valószínűleg a szennyezett tengervízből és az üledékből, a megevett állatokból és növényekből jutottak a teknősök szervezetébe.

A vizsgált állatok vagy a partokra vetődve pusztultak el, vagy halászok hálóiba keveredtek. Három helyen gyűjtötték őket össze: az atlanti példányokat Észak-Karolinában, a csendes-óceániakat az ausztráliai Queenslandben, a földközi-tengerieket CiprusÉrintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál. északi részén.

Forrás:  Brocken Inaglory/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!