A rák legrégebbi nyomaira bukkantak az ember egy ősének csontkövületén

A rák legrégebbi, 1,7 millió éves nyomaira bukkantak egy ősemberi csontkövületen Dél-AfrikaEszközhasználó lehetett a Homo naledi, az ember távoli "unokatestvére". egy barlangjában – számolt be róla a BBC News. Az agresszív daganatÉletmentő agyműtétet hajtottak végre egy aranyhalon. nyomát egy 1,7 millió éves korai emberelődA Tibeti-fennsíkon is képes volt életben maradni a titokzatos gyenyiszovai ember. lábujjcsontjának maradványÚjraírhatja Amerika benépesedésének történelmét egy csecsemő maradványa. án fedezték fel. A kövületBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. a Homo ergaster vagy a Paranthropus robustus nevű homininhez tartozhatott. A kutatók szerint a leletBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. világosan mutatja, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége, amint egyesek állítják.

csontrakForrás: University of Central Lancashire

Korábban is találtak csontkövületeket, amelyek az ősi emberekMiben gyökerezik az erőszakra való hajlam?. rákos daganatait bizonyították, az egyik legrégibb, mintegy 120 ezer éves egy Horvátország területén élt Neander-völgyitől származik. A most feltárt leletet a Johannesburg melletti világörökségi helyszín, az Emberiség bölcsője nevű ásatási hely Swartkrans-barlangjában fedezték fel.

barlang

A South African Journal of Science című szaklapban közzétett adatok szerint a lábközépcsonton oszteoszarkóma, a csontrák ritkaRitka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében. és rendkívül agresszív formája alakult ki. Annak ellenére, hogy a rák különböző formáit számos ősi emberelődnél megtalálták, sokan vélik úgy, hogy a rosszindulatú daganat kizárólag a modern társadalom problémája. A Witwatersrandi Egyetem kutatója, Edward Odes elmondta a BBC-nek, hogy a modern orvostudományÚj gyógyszerek „aranybányája” lehet a kullancsok nyála. képviselői között vannak, akik szerint a rákot a modern életmód és környezet okozza. “Tanulmányunk kimutatta, hogy a rákos daganatok eredete a mai ipari társadalomnál évmilliókkal régebbi korokra nyúlik vissza” – fogalmazott Odes.

Patrick Randolph-Quinney, a Central Lancashire-i Egyetem munkatársa szerint a rák modernségének nézete onnan származik, hogy az egyiptomi múmiák röntgenezésekor nem találtak daganatra utaló jeleket. A modern életmód és a környezetszennyezés azonban tényleg növeli a rákos daganatok egyes fajtáinak veszélyét. “Az alkoholfogyasztás a májrák, a dohányzás a tüdőrák kockázatát fokozza, ezek valóban a modern kor betegségei” – magyarázta Randolph-Quinney.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!