A pécsi havi-hegyi mandulafa lett az Év Európai Fája

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havi-hegyi mandulafaA pécsi havi-hegyi mandulafa nyerte el idén az Év Fája címet. lett a 2019-es év Európai Fája – tudatta brüsszeli közleményében a versenyEgy Golden retriever, aki másképp értelmezi az engedelmességi verseny szabályait. szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány. Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves faNegyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán. , ami a Havi-hegyLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havi-hegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma. MagyarországVisszatérhetett a farkas a Börzsönybe. immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különlegesRitkán látható, gyönyörű színekben játszó felhők alakultak ki Norvégia felett. történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

“A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természetMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. ” – emelte ki az uniós biztos.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilágEgyre több növény él a Mount Everest térségében. kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják. Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. lett, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye.

Az abramcevói tölgy (Forrás: treeoftheyear.org)
Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye (Forrás: treeoftheyear.org)

A Havi-hegy mandulafáit 1916-ban említik először a napilapok, később 1926-ban is megerősítik, hogy a hegyre mandulafák alatt vezet az út: „A Havi-hegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templomÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.”

Forrás: Ökotárs Alapítvány

A mandulavirágzás egészen elbűvölő tavasz-hangulatot varázsol a még alvó márciusi tájba a pécsi Mecsek-oldalon. A Havi-hegyen még magasztosabb ez a tavasz-ébredés, hiszen ott áll a kis kápolna is, amivel együtt igazán megható a látvány. A csodálatos panoráma és a különleges atmoszféra, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának itt különösen szembetűnő összefonódása teremt meg, a gyerekeket is rabul ejti.

Forrás:  Ökotárs Alapítvány

A Havi-hegyen található templomot az 1690-91 évi pestisjárvány túlélői építették, hátukon hordva fel az építőanyagot a városÖtletes utcai alkotások, melyekben a természet jut főszerephez. fölé magasodó fehér sziklákra, a Kokas-dombra. A legenda szerint azért ide, mert egy álom szerint ott kellett állnia a hálából épülő templomnak, ahol hó esett azon az augusztusi éjjelen, amikor elhatározták építését. Meg is találták a Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. foltot az azóta már Havi-hegynek nevezett dombon.

Forrás: Ökotárs Alapítvány

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!