A mennybe szálló mocsársárkány – új dinoszauruszfajt azonosítottak

Új dinoszauruszfajt azonosítottak Kínában egy 72 millió éve egy sárba fulladt egyed különlegesen épen fennmaradt kövületEgy óriáspingvin 61 millió éves kövületére bukkantak Új-Zélandon. ében – számolt be róla a BBC . Az őshüllőt csőrös fejét felemelve, tollas szárnyait kitárva őrizte meg a mocsár, amelyben 72 millió éve merült el. Az új fajt Tongtianlong limosusnak, vagyis mennybe szálló mocsársárkánynak nevezték el. A felfedezést a Nature Scientific Reports tudományos lap aktuális száma közölte.

dino

“A leletet egy építkezésen fedezték fel munkások, miközben dinamittal robbantottak, vagyis majdnem porrá zúzták a hegyoldalban nyugvó maradványokat” – mondta Stephen Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa. Valójában a tetem néhány apróbb darabját meg is semmisítette a robbantás, ám a felfedezésRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. körülményeihez képest a csontvázÍgy nézett ki III.Richard - a megtalált csontváza alapján elkészült a hírhedt király arcrekonstrukciója. feltűnően teljes.

“Az állat nagyjából akkora volt, mint egy birka40 kiló gyapjút nyírtak le egy évekig kóborló birkáról. és az oviraptorosauruszok igen fejlett, madárszerű, tollas hüllőkből álló csoportjához tartozott. Alapvetően ez volt az utolsó, ereje teljében lévő csoport az aszteroidaRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. becsapódása előtt” – magyarázta Brusatte.

dino-2Fotó: Stephen Brusatte

A kövületet a dél-kínai Csianghszi tartomány nanhsziungi geológiai formációban fedezték fel kínai és brit tudósok, akik szerint az új faj a dinoszauruszoktól a madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. felé tartó evolúciós út jobb megértését segíti. “A modern madarak a dinoszauruszoktól származnak, a Tongtianlong azt mutatja meg, hogy nézhettek ki madaraink ősei. Az efféle fosszíliák azt illusztrálják, milyen lehet az evolúció működés közben” – tette hozzá a paleontológus.

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!