A legkorábbi leprás megbetegedést mutatták ki Abony közelében talált rézkori emberek maradványain

Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. maradványain. Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját és betegségeit vizsgálta egy magyar kutatócsoport. Ennek során a leprás megbetegedés ma ismert legkorábbi nyomait mutatták ki emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. maradványokon. A Pest megyei Abony közelében az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársai a késő rézkor kezdetén, Kr. e. 3700-3600 körül ott élő közösség települését tárták fel 2004 és 2008 között.

MTI fotó: Mohai Balázs

Az előkerült emberi maradványokat egy antropológusokból és régészekből álló kutatócsoport elemezte az MTA BTK Régészeti Intézete, az ELTEA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszéke, a Magyar Nemzeti MúzeumCorpus Museum - az emberi testet bemutató épület. és a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak együttműködésében. Az archeogenetikai vizsgálatokat az University College London kutatója, Helen D. Donoghue végezte el. Az antropológiai és paleopatológiai kutatást irányító Köhler Kitti és Hajdu Tamás vizsgálatai alapján a késő rézkori közösség egyik tagján a lepra jellegzetes csonttani tüneteit figyelhetők meg.

MTI fotó: Mohai Balázs

Jelenlegi tudásunk alapján ez lehet a világ legkorábbi kimutatott leprás megbetegedése, mely mintegy ezer évvel korábbi az eddigi legidősebb, Anatóliában fellelt feltételezett esetnél, és hozzávetőleg 1500 évvel korábbi a legidősebb, archeogenetikai eredményekkel is alátámasztott indiai esetnél – olvasható az ELTE közleményében. Az elemzések eredményeit bemutató tanulmány a PLoS ONE című folyóÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. iratban jelent meg.

Forrás: Köhler et al./ELTE)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!