A kihalás szélére sodródtak a csimpánzok

Az emberi terjeszkedés és a vadászatA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. egyre kisebb erdei “szigetekre” szorítja vissza a csimpánzokat – figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián. A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. fenyegeti, leginkább a súlyosan veszélyeztetettA remény szikrája - több állatfajt is sikerült visszahozni a kihalás széléről. nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal. A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, melyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.

Forrás: Alain Houle,Harvard University/BMC Ecology/Wikimedia Commons

“Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek” – írták közleményükben.

Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti. Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdőTojás alakú kilátó vezet a fák koronái fölé a Bajor Nemzeti Park erdejében. k, ám a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtásA világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük. Vadásszák őket a húsuk miatt és leölik őket a termésüket védő farmerek is. A kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat.

Forrás:  flickr/pelican

Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongó Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli. A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből és Gambiából is eltűntek, de láthatóan Togóban is hasonló sors vár rájuk.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Chi King

Cikkajánló: Szívbemarkolóan búcsúzott szeretett gondozójától az idős csimpánz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!