A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

A hópárducTöbb példány élhet a világ legtitokzatosabb nagymacskájából, mint eddig vélték. ot a kihalásKihalhat a jeges sirály. szélére sodorta az éghajlatváltozás, Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc él már csak és a számuk egyre csökken – állapítja meg a Természetvédelmi Világalap (WWFA Föld órája - a természeti értékekre hívja fel a figyelmet az idei akció. ) jelentése.

A WWF sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amelyet az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.

A Sérülékeny kapcsolatok: ember, vízEnnyi a Föld teljes vízkészlete. , hópárduc és a globális éghajlat címmel kiadott tanulmányból kiderül, hogy a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítanak nagyobb figyelmet a klímaváltozásEgy nap alatt 220 millió fát ültettek Indiában. hatásainak visszaszorítására. A felmelegedés egyik látható jele az erdőMegfulladnak az európai erdők. k szintjének magasabbra tolódása és az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat.

Egy kíváncsi hópárduc Mongóliában

A szervezet szerint ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságáGyönyörű drónfelvétel a befagyott Balatonról. l. A WWF felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amellyel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

Két hópárduc kölyök  a nepáli hegyekben

Az összegzés szerint Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc élhet már csak és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászatMár a zsiráfokat is irtják az orvvadászok. , valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt együttesen hozzájárulnak a populáció mintegy 20 százalékos csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!