A hajók inkább megkerülik Afrikát az olcsó az üzemanyag miatt

Olyan olcsó az üzemanyag, hogy a nagy óceánjáró teherhajók inkább megkerülik Afrikát, hogy csökkentsék a költségeiket. Mindez a SeaIntel nevű cég elemzéséből derült ki, amely 2015 második félévének adatait összesítette.

3

“Összesen 115 hajó spórolt úgy, hogy az Ázsiába tartó visszafele úton inkább megkerülték a Jóreménység fokát, annak ellenére, hogy odafelé még igénybe vették a Szuezi-csatornát. 112 hajó az USATöbb mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. keleti partvidékéről tért vissza, három hajó európai kikötőKészül a Világ legnagyobb hajója, ami 18 000 konténert fog szállítani [Video]. ből indult.

Azzal, hogy ennyi hajó vállalta a hosszabb, de mégis olcsóbb utat, a Szuezi-csatornaA Panama-csatorna akkor és most. üzemeltetőinek kiesése is megduplázódott: szakértők szerint a közzétett 2,8 százalékos csökkenés helyett csak 1Több mint 4000 ember halálát okozta a londoni "Nagy szmog" 1952-ben. ,9 lett volna, ha nem lesz ennyire olcsó a hajóKészül a Világ legnagyobb hajója, ami 18 000 konténert fog szállítani [Video]. k üzemanyagául szolgáló bunkerolaj. A csatorna üzemeltetőinek továbbá az is rossz hír, hogy az elemzők szerint azok a hajók, amelyek mégis a csatornán mennek keresztül, csak azért teszik, mert köztes kikötőkben is meg kell állniuk. Ha ez nem így lenne, 22 útvonalból 22 lenne olcsóbb még úgy is, hogy egész Afrikát körbe kell hajózni.

2

A kibővített Szuezi-csatorna új medre

Arra is van magyarázat, hogy a lényegesen hosszabb út mégis hogy éri meg jobban: a teherhajózásban az elmúlt évtizedben bevezetett, hatékony hajózási technikák miatt. A slow steaming és a super slow steaming nevű megoldás a korábbi 25 csomós utazósebességet először húsz, majd 12 csomóra vette vissza, hogy a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználással, illetve az optimálisan járatott dízelmotorokkal komoly mennyiségű pénzt spórolhassanak meg.” – írja az Index

1

Az Edith Maersk a világ legnagyobb teherszállíTöbb mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. ja

Index | GCaptain


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!