A Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja

Aggasztó mértékű a Földközi-tengerÉdesvizet találtak a kutatók a Norvég-tenger mélyén. szennyezettsége a vízben lévő mikroműanyagFelmérték az európai édesvizek mikroműanyag szennyezettségét. miatt. A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A Nature Scientific Reportsban az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot.

Forrás: NASA/ MODIS/Jeff Schmaltz/Holli Riebeek

“A Földközi-tengerben lévő mikroműanyag koncentrációja akkora, mint az óceánok nagy örvényeiben” – mondta Maria Cristina Fossi, a Sienai Egyetem ökológia- és ökotoxikológiai professzora a Milánóban tartott One Ocean fórumon.

Forrás: NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában.

Kiemelte, hogy ez elsőbbséget élvező téma, mivel ez a világ egyik legzsúfoltabb területe, “egy zárt tenger”. A szakértő szerint a mikroműanyag károsítja a tengeri biodiverzitást, mert a halak tápláléknak hiszik és megeszik, egyes halak bele is akadhatnak a műanyagba.

Forrás: Wikimedia Commons/Mihael Grmek
Forrás: Wikimedia Commons/Sevtap Ön

“A mikroműanyagnak olyan fizikai tulajdonságai vannak, amelyekkel elnyelhetik a tenger felszínén lebegő szennyezőanyagokat, műanyagBetiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat. adalékanyagokat hagynak hátra, fizikailag károsítják annak szövetét, amivel kapcsolatba lépnek, ráadásul patogéneket, kórokozókat szállítanak. A planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre hatással vannak” – fejtette ki Fossi.

A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához. “A fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet” – emelte ki.

Forrás: Wikimedia Commons/Cannm01
Forrás: flickr/Marco Molino


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!