A Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt

Brit kutatók 91 újabb vulkánt fedeztek fel az AntarktiszTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. jégtakaróA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. ja alatt az eddigi 47 mellett, a legmagasabb mintegy négyezer méteres. A The Observer brit lap szerint az Edinburghi Egyetem kutatói a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. legnagyobb vulkanikus térségét azonosították két kilométerre az Antarktisz hatalmas kiterjedésű jégtakarója alatt. A szakemberek szerint a hatalmas térség mellett valószínűleg eltörpül a kelet-afrikai vulkanikus hegyvonulat, ahol a világon a legsűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űbb a vulkánok előfordulása.

Forrás: NASA/Michael Studinger, Lamont-Doherty Earth Observatory

A brit Geológiai Társaság lapjában The Edinburgh volcano survey címmel közzétett tanulmányukban a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy aggodalomra adhat okot ezeknek az antarktiszi vulkánoknak a tevékenysége. “Ha ezek a vulkánok kitörnek, tovább destabilizálják a nyugat-antarktiszi jégmezőket. Minden, ami jégolvadást idéz elő – és ilyen a vulkánkitörésRekonstruálták Szantorini vulkánkitörésben megsemmisült "belső szigetét". -, felgyorsíthatja a jégTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. tengerbe jutását” – magyarázta Robert Bingham gleccserszakértő, a tanulmány egyik szerzője. A nagy kérdés az, mennyire aktívak ezek a vulkánok. Ez az amit a lehető leggyorsabban ki kell derítenünk – tette hozzá.

Forrás: British Antarctic SurveyJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást.
Forrás: Christy Hansen/NASA

A kutatók a nyugat-antarktiszi jégmezők talapzatát tanulmányozták bazaltkőzet csúcsok után kutatva. Ezek a csúcsok kiállnak a jégből, és sarkkutatók már a múlt században észlelték őket. Tanulmányukban elemezték a jégmezőkön korábban készült radarvizsgálatok méréseit, és ezeket a eredményeket összehasonlították műholdas felvételekkel és különféle adatbázisokban őrzött adatokkal, valamint más légi felvételekből kapott geológiai információkkal.

Forrás: NASAHatalmas aszteroida halad el a Föld mellett.
Forrás: Wikipedia/Joe Mastroianni, National Science Foundation

“Nem számítottunk ilyen nagy számra. Csaknem megháromszorozódott a Nyugat-Antarktiszon létező ismert vulkánok száma. Feltételezzük, hogy még több létezik a Ross-jégselfHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. alatti tengerfenéken, ezért úgy vélem, nagyon valószínű, hogy ez a térség a világ legsűrűbb vulkanikus övezete, nagyobb, mint a kelet-afrikai, ahol a Nyiragongo, a Kilimandzsáró és a Longonot vulkánok húzódnak” – mondta Robert Bingham.

Nyiragongo (Forrás: Wikimedia Commons/Cai Tjeenk Willink (Caitjeenk)

The Geological Society, The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!