A Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt

Brit kutatók 91 újabb vulkánt fedeztek fel az AntarktiszTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. jégtakaróTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. ja alatt az eddigi 47 mellett, a legmagasabb mintegy négyezer méteres. A The Observer brit lap szerint az Edinburghi Egyetem kutatói a FöldHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. legnagyobb vulkanikus térségét azonosították két kilométerre az Antarktisz hatalmas kiterjedésű jégtakarója alatt. A szakemberek szerint a hatalmas térség mellett valószínűleg eltörpül a kelet-afrikai vulkanikus hegyvonulat, ahol a világon a legsűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űbb a vulkánok előfordulása.

Forrás: NASA/Michael Studinger, Lamont-Doherty Earth Observatory

A brit Geológiai Társaság lapjában The Edinburgh volcano survey címmel közzétett tanulmányukban a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy aggodalomra adhat okot ezeknek az antarktiszi vulkánoknak a tevékenysége. “Ha ezek a vulkánok kitörnek, tovább destabilizálják a nyugat-antarktiszi jégmezőket. Minden, ami jégolvadást idéz elő – és ilyen a vulkánkitörésTöbb izlandi vulkán is kitörni készül. -, felgyorsíthatja a jégTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. tengerbe jutását” – magyarázta Robert Bingham gleccserszakértő, a tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. egyik szerzője. A nagy kérdés az, mennyire aktívak ezek a vulkánok. Ez az amit a lehető leggyorsabban ki kell derítenünk – tette hozzá.

Forrás: British Antarctic SurveyJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást.
Forrás: Christy Hansen/NASA

A kutatók a nyugat-antarktiszi jégmezők talapzatát tanulmányozták bazaltkőzet csúcsok után kutatva. Ezek a csúcsok kiállnak a jégből, és sarkkutatók már a múlt században észlelték őket. Tanulmányukban elemezték a jégmezőkön korábban készült radarvizsgálatok méréseit, és ezeket a eredményeket összehasonlították műholdas felvételekkel és különféle adatbázisokban őrzött adatokkal, valamint más légi felvételekből kapott geológiai információkkal.

Forrás: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte.
Forrás: Wikipedia/Joe Mastroianni, National Science Foundation

“Nem számítottunk ilyen nagy számra. Csaknem megháromszorozódott a Nyugat-Antarktiszon létező ismert vulkánok száma. Feltételezzük, hogy még több létezik a Ross-jégselfHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. alatti tengerfenéken, ezért úgy vélem, nagyon valószínű, hogy ez a térség a világ legsűrűbb vulkanikus övezete, nagyobb, mint a kelet-afrikai, ahol a Nyiragongo, a Kilimandzsáró és a Longonot vulkánok húzódnak” – mondta Robert Bingham.

Nyiragongo (Forrás: Wikimedia Commons/Cai Tjeenk Willink (Caitjeenk)

The Geological Society, The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!