A főemlősök egy része a következő évtizedekben örökre eltűnik

A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport. A Science Advances című tudományos lapban 31 szakértő foglalta össze több mint 500 főemlős állatfaj állapotát az ENSZENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. adatai és a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. fajokat regisztráló vörös listája, illetve különböző tanulmányok alapján.

foemlosok-1Forrás: Claudia Valeggia (Yale University)

A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A vadászatMár a zsiráfok is veszélyben vannak. és az illegális állatkereskedelem, valamint a bányászat és az útépítés is csökkenti az állatállományt.

“A lemúrok és majmokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. több fajának populációja néhány ezer példányra csökkent. A hainani gibbonStar Wars-hősről neveztek el egy új gibbonfajt. (Nomascus hainanus) nevű kínai majomfajból például kevesebb mint harminc példány él” – mondta Paul Garber, az Illinoisi Egyetem antropológusa, aki Alejandra Estradával, a MexikóTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. i Autonóm Nemzeti Egyetem munkatársával közösen vezette a kutatást.

foemlosok-2Forrás: phys.org/Fan Peng-Fei

Összesen négy ország ad otthont e fajok kétharmadának: Brazília, IndonéziaStrandpapucsot és műanyag poharakat is találtak egy elpusztult bálna gyomrában. , MadagaszkárA világ legkisebb kaméleonját találták Madagaszkáron. és a KongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. i Demokratikus Köztársaság. A főemlősök fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, amelyben élnek. A tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. szerzői kiemelték: ahhoz, hogy ezek az állatok megmeneküljenek, a szegénységet is le kell győzni. E fajoknak az élettere ugyanis többnyire egybeesik az erőteljesen növekedő lakosságú, alacsony jövedelmű területekkel.

 Forrás: International Animal Rescue


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!